Λογικό τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων να βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού πλέον η πολιτική υπέρ του Μνημονίου βρίσκεται σε δεινή θέση έναντι της αντι-μνημονιακής πολιτικής που πρεσβεύεται από τα κόμματα της Αριστεράς και όχι μόνο. Το στοίχημα για τα δύο κόμματα είναι να αποδείξουν στον κόσμο ότι η πολιτική τους ήταν ορθή. Όμως για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κόσμου θα πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και τις εγκληματικές ενέργειες ορισμένων στελεχών τους που κατέστρεψαν τη χώρα.

Από την πλευρά του ΠαΣοΚ η κρισιμότητα της κατάστασης είναι σε υψηλό σημείο κινδύνου. Εκτός από τα αποσχιστικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες χρεώνουν στο ΠαΣοΚ την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και αυτό πρόκειται να το εκφράσουν και στην κάλπη.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, όμως η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες βλέπουν με φόβο πλέον το ΠαΣοΚ που τα τελευταία χρόνια εφάρμοσε σκληρή πολιτική πλήττοντας κυρίως τους φτωχούς και αδυνάτους. Πως πλέον να έρθει και να ζητήσει τη στήριξη τους σε εσωκομματικό και εκλογικό επίπεδο; Και όσο ο κόσμος δεν βλέπει να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι, τόσο θα είναι εντονότερη η άρνηση του για τα δύο κόμματα. Στη Νέα Δημοκρατία οι διαρροές φαίνεται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού αν και δυνάμει κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να συγκρατήσει μεγάλο μέρος στελεχών και ψηφοφόρων. Μέχρι και τις εκλογές, οι κινήσεις τους πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές γιατί ήδη η επίθεση προς την αριστερά που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς έχει συσπειρώσει τους Αριστερούς ψηφοφόρους αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε θετικές εντυπώσεις γι’ αυτή.

Άλλη μια λάθος κίνηση η οποία προβλημάτισε τους ψηφοφόρους είναι η κομματική πειθαρχία που επέβαλε και παράλληλα που δέχτηκε πίσω αυτούς που ψήφισαν τουλάχιστον τον εφαρμοστικό νόμο. Ο χειρισμός της υπόθεσης των διαγραφών ήταν λάθος τακτική για τους ίδιους στα δύο κόμματα. Πέρασε πολύ αρνητικό μήνυμα στους πολίτες με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθούν οι αποσχιστικές τάσεις και πλέον να απειλούνται με μεγάλες απώλειες. Επίσης, οι χειρισμοί των προηγούμενων ετών σε κομματικό και πολιτικό επίπεδο δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. Πλέον, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Σ’ αυτούς τους μήνες τα δύο κόμματα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου, ενώ αμφισβητείται αν θα μπορέσουν όχι μόνο να καλύψουν τις απώλειες αλλά αν μπορέσουν να πάρουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Μόνο με συγκροτημένες κινήσεις και ουσιαστική πολιτική ειλικρίνεια θα ανακάμψουν αν και πάλι δύσκολο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το επόμενο διάστημα να υπάρξει πολιτική δίνη στη χώρα, μετά από την οικονομική.