Αν και «κουρεμένη» κατά 30%, η ελληνική ολυμπιακή αποστολή για τους Αγώνες «Λονδίνο 2012» διατηρεί σοβαρές ελπίδες να έχει καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων απ’ ό,τι η προηγούμενη στο «Πεκίνο 2008». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος διατείνεται ότι «στο Λονδίνο θα πάρουμε περισσότερα μετάλλια απ’ ό,τι στο Πεκίνο», χωρίς βέβαια να προσδιορίζει την… πηγή της αισιοδοξίας του. Πάντως τα τρία χρόνια μετά το «Πεκίνο 2008» ανέδειξαν τα λεγόμενα αθλήματα του υγρού στίβου ως την κύρια πηγή διακρίσεων για τον ελληνικό αθλητισμό. Κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, πόλο, κολύμβηση προβάλλουν ως τα πλέον ελπιδοφόρα ελληνικά αθλήματα εν όψει των Ολυμπιακών του Λονδίνου (27/7 – 12/8) έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η υποχώρηση όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς «Λονδίνο 2012» έχει θίξει και τα αθλήματα του υγρού στίβου με εξαίρεση την κωπηλασία. Στην κολύμβηση η μείωση στον αριθμό των συμμετοχών φαίνεται να είναι σημαντική. Μέχρι στιγμής το διαβατήριο για το Λονδίνο έχουν σφραγίσει μόλις οκτώ αθλητές, ενώ στο Πεκίνο είχαν ταξιδέψει 18. Βέβαια η διαδικασία πρόκρισης συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, αλλά η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι ο αριθμός αυτός δεν πρόκειται να αυξηθεί ιδιαίτερα.

Οι μισοί εκ των κολυμβητών που θα αγωνισθούν στο Λονδίνο ανήκουν στην «παλιά φρουρά» (Σπύρος Γιαννιώτης, Μαριάνα Λυμπερτά, Αρης Γρηγοριάδης, Γιάννης Δρυμωνάκος), ενώ οι Στέφανος Δημητριάδης, Γιάννης Καλάργαρης, Κρυστέλ Βουρνά, Θεοδώρα Δράκου θα κάνουν στη βρετανική πρωτεύουσα την παρθενική ολυμπιακή τους εμφάνιση.

Γιαννιώτης και Λυμπερτά
Η ελληνική κανονιοφόρος με στόχο ένα μετάλλιο στην κολύμβηση γράφει στην πλώρη της «Σπύρος Γιαννιώτης». Ο κερκυραίος κολυμβητής βρίσκεται πλέον στην ελίτ του αγωνίσματός του με την κατάκτηση του χρυσού παγκόσμιου μεταλλίου στα 10 χλμ. και του ασημένιου στα 5 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης και διεκδικεί το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο στην τέταρτη ολυμπιακή συμμετοχή του.
«Πιστεύω πλέον ότι μπορώ να αντιμετωπίσω ώριμα όποιο εμπόδιο βρεθεί μπροστά μου, είτε ψυχολογικό είτε σωματικό, και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθώ στο Λονδίνο στην καλύτερη κατάσταση» επισημαίνει ο 32χρονος πρωταθλητής που αυτό το διάστημα προετοιμάζεται στη Νότια Αφρική. Ο Γιαννιώτης είναι ενθουσιασμένος από την πορεία της προετοιμασίας του, ενώ δεν κρύβει ότι οι παγκόσμιες διακρίσεις του αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο εν όψει του Λονδίνου: «Θέλω να συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό και να μην απογοητεύσω κανέναν, πολύ περισσότερο τον εαυτό μου, και όλη αυτή η κατάσταση, για να το πω λαϊκά, με έχει στην τσίτα!».
Ελπίδες για μια θέση στο ολυμπιακό βάθρο έχει και η Λυμπερτά, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 10 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης. Στις καταδύσεις πολύ κοντά στην πρόκριση βρίσκεται ο Στέφανος Παπαρούνας, ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς εκπροσώπους στη συγχρονισμένη κολύμβηση.

Με σημαία την Τσιάβου
Ανοδική είναι η πορεία της ελληνικής κωπηλασίας που θα εμφανισθεί με τέσσερα πληρώματα στο Λονδίνο έναντι τριών στο Πεκίνο. Ταυτόχρονα διατηρεί ελπίδες να κερδίσει και άλλες προκρίσεις. Η παρουσία των ελληνικών πληρωμάτων στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ήταν εντυπωσιακή.
Το δίδυμο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου με τους Στέργιο Παπαχρήστο, Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα και Γιάννη Χρήστου το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό, οι αδελφοί Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο και την πρώτη στο Ευρωπαϊκό, ενώ οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδανής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών ήταν όγδοοι στο Παγκόσμιο και δεύτεροι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Σημαία της ελληνικής κωπηλασίας μετά την… αποστρατεία του Βασίλη Πολύμερου είναι πια η 26χρονη Τσιάβου που «έχοντας ζήσει την αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, τους περιμένω με μεγάλη χαρά και προσπαθώ να μεταφέρω και στη Χριστίνα αυτή την εμπειρία μου». Τώρα όμως εν όψει του Λονδίνου είναι «πιο έμπειρη, πιο προπονημένη, αφού έχουν προστεθεί τέσσερα χρόνια πιο εντατικής δουλειάς» αναλύει στο «Βήμα» τα ατού της η πρωταθλήτρια από την Ηγουμενίτσα.
Η Τσιάβου δεν κρύβει τη δίψα της για το ολυμπιακό βάθρο. «Νιώθω πια πιο διεκδικητική, πιο σίγουρη, αλλά βέβαια δεν θα πάμε στο Λονδίνο με τον αέρα του φαβορί αλλά για να διεκδικήσουμε τη διάκριση» και τονίζει την ανακούφισή της για το γεγονός ότι «επιτέλους βρήκαμε χορηγό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και έτσι στηρίζεται η προσπάθειά μας».

Ελπίδες και στα πανιά…
Το 2008 στο Πεκίνο η ελληνική ιστιοπλοΐα παρουσίασε μια 12μελή αποστολή με συμμετοχή σε 8 κατηγορίες σκαφών. Το εισιτήριο για το Λονδίνο έχουν εξασφαλίσει 6 ιστιοπλόοι σε 5 κατηγορίες, αλλά οι ελπίδες για την κατάκτηση μεταλλίου δεν λείπουν. Οι περισσότερες εστιάζονται στον διάδοχο του Νίκου Κακλαμανάκη, τον σέρφερ Βύρωνα Κοκκαλάνη ο οποίος κατέλαβε την έβδομη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ αναδείχθηκε δεύτερος στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό.
Τα ελληνικά πανιά θα εκπροσωπηθούν ακόμη στα 470, πιθανότατα με τους πρωτοεμφανιζόμενους σε ολυμπιακό στίβο Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, στην ιστιοσανίδα με την «παλιά καραβάνα» Αγγελική Σκαρλάτου, στα Φιν με τον «πρωτάρη» Γιάννη Μιττάκη και στα Λέιζερ, πιθανότατα, με τον Βαγγέλη Χειμωνά που είχε αγωνισθεί και στο Πεκίνο.
Στο κανόε καγιάκ, όπου η Ελλάδα είχε τρεις εκπροσώπους στο Πεκίνο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ελληνικό εισιτήριο για το Λονδίνο, αλλά υπάρχει η ευκαιρία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων τον Μάιο.
Ομαδικά αθλήματα σε προολυμπιακά
Σε δοκιμασία πόλο και μπάσκετ
Το εμπόδιο των προολυμπιακών τουρνουά θα χρειαστεί να ξεπεράσουν οι εθνικές πόλο ανδρών και γυναικών και η εθνική μπάσκετ ανδρών, οι μοναδικές που έχουν ελπίδα να βρεθούν στο Λονδίνο μαζί με το δίδυμο του μπιτς βόλεϊ γυναικών (Βίκυ Αρβανίτη, Μαρία Τσιαρτσιάνη). Το βόλεϊ ανδρών, το χάντμπολ ανδρών και γυναικών έχασαν πολύ γρήγορα τον δρόμο.
Η κορυφαία τα τελευταία χρόνια ελληνική εθνική ομάδα, το πόλο γυναικών, αν και πρωταθλήτρια κόσμου θα υποχρεωθεί να μπει στη ρωσική ρουλέτα του προολυμπιακού τουρνουά, στο οποίο κέρδισε μία θέση κατακτώντας το ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο. Ο προπονητής της κ. Γιώργος Μορφέσης χαρακτηρίζει «άδικο το σύστημα» και αποκαλύπτει ότι «θα πρέπει να στοχεύσουμε στο χιαστί παιχνίδι, το οποίο αν κερδίσουμε προκρινόμαστε, αλλιώς είμαστε εκτός». Η ελληνική ομάδα θα παίξει στην Τεργέστη (15 – 22 Απριλίου) με αντιπάλους Ολλανδία, Καναδά, Καζακστάν και Βραζιλία. Στη συνέχεια στον χιαστί αγώνα θα αντιμετωπίσει μία εκ των ισχυρών Ρωσίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας ή Ισπανίας.
Αντίθετο είναι το σενάριο πρόκρισης της εθνικής πόλο ανδρών στο προολυμπιακό του Εντμοντον (1 – 8 Απριλίου). Στην πρώτη φάση έχει δύσκολο έργο απέναντι σε Μαυροβούνιο, Γερμανία, Ρουμανία, Ολλανδία και Σκόπια. Στον χιαστί αγώνα όμως ο δρόμος φαίνεται πιο βατός απέναντι σε μία εκ των Ισπανίας, Καναδά, Βραζιλίας ή Αργεντινής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εθνική πόλο ανδρών θέλει να καταγράψει την ένατη σερί από το 1980 και 15η συνολικά ολυμπιακή παρουσία της.
Μία αποστολή στα μέτρα της έχει η εθνική μπάσκετ ανδρών στο προολυμπιακό της Βενεζουέλας (2-8 Ιουλίου) όπου συμμετέχουν 12 ομάδες εκ των οποίων οι τρεις θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο. Στον όμιλο θα αντιμετωπίσει το Πουέρτο Ρίκο και την Ιορδανία, ενώ στη συνέχεια σε νοκ άουτ αγώνες (προημιτελικά, ημιτελικά, τελικοί) πρέπει να αφήσει εκτός τριάδας (πιθανότατα) μία εκ των Λιθουανίας, Ρωσίας ή Σκοπίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ