Ενα νέο όπλο προσθέτει η FIFA (Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) στη μάχη καταπολέμησης του ντόπινγκ «φακελώνοντας» τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε αντιντόπινγκ έλεγχο. Στο «στεροειδές προφίλ» κάθε παίκτη θα είναι καταγεγραμμένοι διάφοροι δείκτες, οι αλλαγές στους οποίους ενδέχεται να προδίδουν τους ενόχους σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Μπαρτσελόνα ήταν η πρώτη που κατέκτησε για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και οι παίκτες της ήταν επίσης από τους πρώτους που «φακελώθηκαν» από την ιατρική μονάδα… κρούσης της FIFA για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Πριν από τη διοργάνωση που διεξήχθη στην Ιαπωνία, οι… κομάντος της FIFA εξέτασαν όλους τους παίκτες των επτά φιναλίστ. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με διάφορες μετρήσεις-δείκτες που συνθέτουν το «στεροειδές προφίλ» των ποδοσφαιριστών.

Δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με μετρήσεις-δείκτες που συνθέτουν το «στεροειδές προφίλ» των ποδοσφαιριστών, η ιατρική επιτροπή της FIFA θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν μια μελλοντική μικρή αύξηση σε κάποια απαγορευμένη ουσία, όπως για παράδειγμα η τεστοστερόνη, είναι αποτέλεσμα χρήσης αναβολικών ή αν έχει παραχθεί με φυσιολογικό τρόπο από τον οργανισμό του παίκτη.

Τα «φυσιολογικά» όρια μπορούν να διαφέρουν σημαντικά από αθλητή σε αθλητή και γι’ αυτό αποφασίστηκε ότι πιο δίκαιο είναι να ελέγχεται κάποιος με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις του, παρά με κάποιον ψυχρό μέσον όρο. Επιπλέον, οι μελετητές μπορούν να εντοπίσουν από μια ανεπαίσθητη μεταβολή κάποιου δείκτη την πιθανότητα να έχει γίνει χρήση αναβολικών!

Το «βιολογικό διαβατήριο»
Οι μεταβολές στους δείκτες δεν είναι ενοχοποιητικές από μόνες τους, ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν ως «καμπανάκι» για τους ερευνητές, οι οποίοι θα στρέψουν την έρευνά τους προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
«Το «στεροειδές προφίλ» και το «βιολογικό διαβατήριο» της WADA (σ.σ.: Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ) ενδέχεται να αποτελέσουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας στη μάχη κατά του ντόπινγκ» δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της FIFA κ. Γίρι Ντβόρακ και συμπλήρωσε: «Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι το «στεροειδές προφίλ» κάθε ποδοσφαιριστή βασίζεται στον οργανισμό του ιδίου. Κάθε ημέρα εμφανίζονται καινούργια φάρμακα, νέα αναβολικά και εμείς μπορεί να χρειαστούμε χρόνια μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε μια μέθοδο εντοπισμού τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν έχουμε στα χέρια μας το «στεροειδές προφίλ», γίνεται αντιληπτό ότι θα είμαστε άμεσα σε θέση ισχύος».
Ο 64χρονος τσέχος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης εξήγησε ότι «από μόνη της αυτή η προσπάθεια καταγραφής βασικών δεικτών μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για εκείνους που θέλουν να παρακάμψουν τους κανονισμούς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επινόηση της καταγραφής των δεικτών ενός αθλητή ξεκίνησε με την αποκάλυψη ότι υπάρχει ένα γονίδιο, το UGT2B17, το οποίο ελέγχει τον μεταβολισμό της τεστοστερόνης. Αρκετοί άνθρωποι έχουν μια παραλλαγή του γονιδίου που τους κάνει να απελευθερώνουν ελάχιστη τεστοστερόνη στα ούρα τους και ποτέ να μην ξεπερνούν τα «όρια» της WADA και έτσι αν το θελήσουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένες ουσίες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί! Το γονίδιο υπάρχει στο 81% του πληθυσμού των Ασιατών, στο 22% των Αφρικανών, στο 10% των Καυκάσιων και στο 10% των Λατινοαμερικανών.


«Υπερόπλο» στη φυλετική ιδιομορφία
Ετσι η WADA θέσπισε το «βιολογικό διαβατήριο». Σε αυτό είναι καταγεγραμμένο το ορμονικό προφίλ και το ατομικό γονιδίωμα των αθλητών, ώστε να μπορεί να ξεκαθαριστεί άμεσα πού οφείλεται πιθανή εμφάνιση υψηλής ποσότητας τεστοστερόνης.
Η FIFA χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος του «βιολογικού διαβατηρίου», το «στεροειδές προφίλ», «καθώς το ντόπινγκ αίματος δεν έχει νόημα ύπαρξης στο ποδόσφαιρο» όπως εξήγησε ο κ. Ντβόρακ. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι από τη στιγμή που θα έχουμε το στεροειδές αποτύπωμα κάθε ποδοσφαιριστή θα είμαστε σε θέση στο άμεσο μέλλον να αποτρέψουμε οριστικά κάθε χρήση στεροειδών ορμονών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο» συμπλήρωσε ο τσέχος επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της FIFA.
Η FIFA, η οποία αναμένεται να «φακελώνει» όλους τους ποδοσφαιριστές που θα συμμετέχουν σε διοργανώσεις της, ανακοίνωσε ότι θα μοιραστεί τα αποτελέσματα των ερευνών της με τη WADA. «Είναι θετικό το πιλοτικό βήμα της FIFA. Ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα» είπε ο γενικός διευθυντής της WADA κ. Ντέιβιντ Χάουμαν.

Το χρονικό
Ο (ποδοσφαιρικός) πόλεμος κατά των αναβολικών
Η ιστορία του ντόπινγκ είναι τόσο αρχαία όσο και ο αθλητισμός. Στο ποδόσφαιρο η FIFA μπήκε στη µάχη για την καταπολέµηση των αναβολικών ουσιών πριν από σχεδόν µισό αιώνα, εισάγοντας το ντόπινγκ κοντρόλ στο Μουντιάλ του 1966 (Αγγλία).
1966 Η FIFA γίνεται µία από τις πρώτες διεθνείς αθλητικές οµοσπονδίες µαζί µε την ποδηλατική (UCI) και του στίβου (IAAF) που εισάγουν το ντόπινγκ κοντρόλ στις διοργανώσεις τους. Η ΔΟΕ ακολούθησε το 1968 στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Μεξικού.

1970 Οι έλεγχοι γίνονται πλέον και στα προκριµατικά του Παγκοσµίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ενώ προωθούνται έλεγχοι και σε εθνικό επίπεδο.
1974 Ο Ερνστ Ζαν-Ζόζεφ της εθνικής οµάδας της Αϊτής γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που βρίσκεται θετικός σε χρήση απαγορευµένης ουσίας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ που διεξήχθη στα γήπεδα της (τότε) Δυτικής Γερμανίας.
1994 Τα κρούσµατα ντόπινγκ έχουν αυξηθεί και η FIFA δηµιουργεί ειδικό ιατρικό και ερευνητικό κέντρο, ενώ εντείνει τους ελέγχους της.
1999 Δηµιουργείται η ανεξάρτητη Παγκόσµια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) και εισάγεται ο διεθνής κώδικας αντιντόπινγκ προκειµένου να εναρµονιστεί η δράση σε όλα τα αθλήµατα.
2004 Η FIFA υπογράφει σύµφωνο συνεργασίας µε τη WADA και τη ΔΟΕ και προχωρεί σε αναθεώρηση του καταστατικού της, καθώς και του πειθαρχικού κώδικα προκειµένου να επιβάλλονται οι κατάλληλες ποινές στους ενόχους. Οι κανονισµοί προωθούνται στις κατά τόπους εθνικές ομοσπονδίες.
2008 Εγκρίνεται από τη FIFA ο νέος διεθνής κώδικας αντιντόπινγκ, σύµφωνα µε τον οποίο οι υποθέσεις ντόπινγκ εξετάζονται η κάθε µία ξεχωριστά. Παράλληλα συστήνεται η μονάδα… κρούσης αντιντόπινγκ που αποτελείται από ιατρικό και διοικητικό προσωπικό και χειρίζεται τις υποθέσεις ντόπινγκ.
2011 Η FIFA διενεργεί µια πιλοτική έρευνα στο Παγκόσµιο Κύπελλο Συλλόγων, δηµιουργώντας µια βάση δεδοµένων όπου είναι καταγεγραµµένο το «βιολογικό προφίλ» των ποδοσφαιριστών που έχουν εξεταστεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ