«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψω στη ΝΔ γιατί η ηγεσία της αλλάζει απόψεις κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή» δηλώνει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Μπακογιάννη αποκαλεί εφιάλτη της χώρας την αυτοδυναμία που επιδιώκει ο κ. Αντ. Σαμαράς, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται σε ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο κόμμα παραμένει ακροδεξιό ενώ το δεύτερο στελεχώνεται από φασίστες!
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών είναι πλέον η 6η Μαΐου. Αυτή την ημέρα είναι τα γενέθλιά σας, αλλά η ημέρα δεν σας πάει γούρι, έτσι δεν είναι;
«Είναι πράγματι τα γενέθλιά μου και πιστεύω ότι η ημέρα αυτή θα είναι χαρούμενη για μένα. Κάθε χρονιά τέτοια μέρα είναι μια ημέρα χαράς. Ετυχε και μια αναποδιά μια ημέρα γενεθλίων μου. Με διέγραψε ο κ. Σαμαράς από τη Νέα Δημοκρατία το 2010! Σε αυτό αναφέρεστε προφανώς. Αλλά, δεδομένου ότι τότε έπραξα το σωστό και ότι στην άποψή μου προσχώρησε τώρα και ο κ. Σαμαράς, είμαι σίγουρη ότι, αν οι εκλογές γίνουν στις 6 Μαΐου, αυτό θα είναι καλός οιωνός για τη Δημοκρατική Συμμαχία».
Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι, ενώ έχετε μια συνεπή στάση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν επιβραβεύεται αυτή η στάση σας στις δημοσκοπήσεις;
«Στην κοινωνία σήμερα υπάρχει μεγάλη σύγχυση την οποία δεν μπορούν να αποτυπώσουν οι δημοσκοπήσεις. Η δική μου εμπειρία λέει ότι δεν πέφτουν πάντα μέσα. Στις περιφερειακές εκλογές στην Κρήτη μας έδιναν 5% και πήραμε 18%».
Ναι, αλλά οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλά ποσοστά σε κόμματα που ιδρύθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία εμφανίζεται να μην μπορεί να υπερβεί το 3%…
«Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει αποφασίσει – και το κάνει πράξη με τις θέσεις της – να συγκρουσθεί με την κυρίαρχη τάση του λαϊκισμού. Δεν δημιουργήθηκε ως ένα ακόμη κόμμα διαμαρτυρίας που θα καβαλήσει το κύμα της οργής. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν θα είναι «Δεξιά ή Αριστερά». Θα είναι σοβαρότητα και πρόγραμμα δημιουργίας νέου κράτους και οικονομίας εναντίον του λαϊκισμού και, πιο σχηματικά, «ευρώ ή δραχμή». Θα είμαστε στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, με τις υποχρεώσεις αλλά και τα πολλά δικαιώματα, ή θα πάμε σε κόμματα που κοροϊδεύουν τον κόσμο διατυμπανίζοντας ότι δεν θα πάθουμε και τίποτα αν φύγουμε από το ευρώ;
Θεωρητικά είμαστε 7-3. Αλλά το ΠαΣοΚ και η ΝΔ έχουν αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και μόνο φορολογούν, ενώ επτά κόμματα προσφέρουν διαφορετικές πολιτικές καταστροφής για την Ελλάδα».
Σας έχω ακούσει να λέτε επανειλημμένως ότι δεν θα είχατε πρόβλημα να συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Αν είναι έτσι, γιατί δεν επιστρέφετε από τώρα;
«Οι πολιτικές επιλογές χρειάζονται πολιτικό υπόβαθρο, δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Για συνεργασία πολιτική χρειάζονται καθαρές θέσεις και σαφές προγραμματικό πλαίσιο. Μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα βασίζεται στην ανάγκη και στην πίεση των γεγονότων, όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά σε μια ολοκληρωμένη προγραμματική συμφωνία, με δεσμεύσεις για εφαρμογή πολιτικής σε συγκεκριμένους τομείς. Και επειδή εγώ μεν είμαι σταθερή στις απόψεις μου αλλά κάποιοι άλλοι αλλάζουν άποψη κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, θα προτιμήσω μέσα από τη διαδικασία των εκλογών να δω τις δεσμευτικές θέσεις τους για συνεργασία και μετά με τη λαϊκή εντολή θα τοποθετηθώ».
Αποκλείετε, δηλαδή, κάθε πιθανότητα επιστροφής σας στη ΝΔ πριν από τις εκλογές…
«Από τη Νέα Δημοκρατία δεν έφυγα, με διέγραψαν, γιατί επέλεξα τον Μάιο του 2010 να κάνω αυτό που ο κ. Σαμαράς έκανε τον Φεβρουάριο του 2012. Παρακαλώ, λοιπόν, μην κάνετε συνεχώς σε μένα αυτή την ερώτηση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».
Κυκλοφορούν πάντως σχετικές φήμες για μυστικές διαβουλεύσεις σας με τη ΝΔ…
«Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα από φήμες άλλο τίποτα. Κατά καιρούς γράφουν ότι φεύγουν οι βουλευτές της Συμμαχίας, ότι κατεβάζουμε ρολά, ότι μας έγιναν κατασχέσεις και ό,τι άλλο μπορούν να φανταστούν. Αλλά η Δημοκρατική Συμμαχία είναι εδώ, ολοκληρώνει τα ψηφοδέλτιά της με ανθρώπους που στη συντριπτική τους πλειονότητα πολιτεύονται για πρώτη φορά και προέρχονται από την κοινωνία και όχι από τον κομματικό σωλήνα. Προχωρεί με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στην τελική ευθεία. Να σας πω όμως και κάτι άλλο: βαρέθηκα να ασχολούμαι με τις φήμες. Η πολιτική μας ζωή δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται άλλο με φήμες και παραπολιτική. Η Δημοκρατική Συμμαχία αρνείται να μπει στη λογική της καταστροφής γιατί αγωνίζεται με συνέπεια για μια ευνομούμενη κοινωνία, με ευκαιρίες για όλους, με φροντίδα για τους αδυνάτους, με εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό ταλέντο του Ελληνα».
Πιστεύετε ότι στην περίπτωση που υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει και τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες;
«Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη χώρα θα είναι η αυτοδυναμία ενός κόμματος σε αυτές τις εκλογές. Εφιάλτης μάλιστα και εκείνων που λένε ότι την επιδιώκουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, με 160 βουλευτές, άντεξε μόλις ενάμιση χρόνο. Νομίζω λοιπόν ότι είναι καιρός ευθαρσώς και καθαρά οι έλληνες πολιτικοί να παραδεχθούν ότι αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι προγραμματική συνεργασία και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη. Μόνο έτσι θα μπορέσει να βγει η χώρα από την κρίση. Αρα θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και είναι καλύτερα ΠαΣοΚ και ΝΔ να το πουν από την αρχή παρά να περιμένουν και να φανούν πάλι αναξιόπιστοι αμέσως μετά τις εκλογές».
Λέτε, δηλαδή, ότι ακόμη και αν είναι αυτοδύναμη η ΝΔ, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιδιώξει τη συνεργασία με άλλα κόμματα;
«Κανένας, απ’ όσο ξέρω, δεν θεωρεί ότι θα είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία αλλά, ακόμη και αν είναι, θα χρειαστεί να αναζητήσει ευρύτερες συνεργασίες, συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοια κρίση μόνο του και να λάβει τις αποφάσεις που, όπως έχω πει πολλές φορές, θα επηρεάσουν τρεις γενεές Ελλήνων».
Οριοθετήσεις
Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ δεν ανήκουν στην Κεντροδεξιά
Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ δεν ανήκουν στην Κεντροδεξιά
Τι σημαίνει για την Κεντροδεξιά αυτή η πολυδιάσπασή της σε πέντε κόμματα;
«Προσμετράτε τώρα και τη Χρυσή Αυγή στην Κεντροδεξιά; Πού τους βρήκατε τους πέντε φορείς; Οι άνθρωποι είναι φασίστες και δεν έχουν καμία σχέση με την Κεντροδεξιά. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση – και γίνεται από πολλά ΜΜΕ. Αλλά και ο ΛΑΟΣ – των συνεχών παλινδρομήσεων – δεν μπορεί να συγχέεται με την Κεντροδεξιά. Οι τελευταίες επιλογές του δείχνουν άλλωστε ότι κυριαρχούν ξανά σε αυτόν τα πολιτικά αντανακλαστικά ακροδεξιού κόμματος.
Υπάρχει πολυδιάσπαση γιατί η ηγεσία της ΝΔ εγκατέλειψε τη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης που υπηρέτησαν όλοι οι αρχηγοί της. Η αμφίπλευρη διεύρυνση έγινε αμφίπλευρος ακρωτηριασμός. Ηταν βέβαιον ότι μετά την ακραία πολιτική άρνησης των πάντων που ακολούθησε η ΝΔ τα δύο τελευταία χρόνια η απότομη αλλαγή πλεύσης θα δημιουργούσε ρήγμα μέσα στο κόμμα και θα οδηγούσε σε εξελίξεις τύπου κόμματος Καμμένου».
Πώς βλέπετε το κόμμα του κ. Καμμένου;
«Ως μία ακόμη αναπόφευκτη εξέλιξη του αμφίπλευρου ακρωτηριασμού της ΝΔ. Τα «Ζάππεια» και τα άλλα λαϊκιστικά δημιούργησαν έναν οργισμένο και πληγωμένο κόσμο που πίστεψε στις μαγικές λύσεις και στα διάφορα εθνικιστικά που γεννάει η οργή. Μετά τους «άδειασαν» απότομα. Ούτε εδώ πρόκειται περί Κεντροδεξιάς, να είμαστε εξηγημένοι. Η Κεντροδεξιά, ως βασική συνιστώσα του Κέντρου, δεν μπορεί να δει το μέλλον της στην άρνηση και στον εθνικισμό αλλά στη θετική πρόταση και στους ανοιχτούς και χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας ελληνικούς ορίζοντες».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ