Αν και πολέμιος της πολυφαρμακίας, το φάρμακο στην Ελλάδα για να αναρρώσει από τις χρόνιες παθογένειές του χρειάζεται πολυδύναμη «φαρμακευτική» αγωγή.
Το σημαντικό επίτευγμα της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ τη διετία 2010-2011 δεν επαρκεί. Για να επανέλθουμε σε φυσιολογικά για την ΕΕ επίπεδα, η φαρμακευτική δαπάνη της κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει το 2012 να μειωθεί περαιτέρω κατά 900 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα όμως που θα εφαρμοστούν δεν θα πρέπει να αποσκοπούν μόνο στην περιστολή της φαρμακευτικής σπατάλης αλλά ταυτόχρονα να επιχειρούν την καθιέρωση ενός σταθερού θεσμικού περιβάλλοντος, ενός ορθολογικού και κυρίως εύχρηστου τιμολογιακού συστήματος, ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχου της παραγωγής και της διακίνησης των φαρμάκων, την επιστημονικά τεκμηριωμένη ιατρική συνταγογράφηση και την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Για τον σκοπό αυτόν εκτός από την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και κυρίως την υποτιμολόγηση των offpatent και γενόσημων φαρμάκων, εκτός από τα rebate (επιστροφές) εταιρειών και φαρμακείων, εκτός από τη μείωση του ποσοστού κέρδους φαρμακεμπόρων και φαρμακείων, τα μέτρα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τον ηλεκτρονικό έλεγχο της διακίνησης και κατανάλωσης φαρμάκων καθώς και της καταγραφής των ελλείψεων, την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας της ταινίας γνησιότητας, τον αυστηρό έλεγχο της ιατρικής συνταγογράφησης, τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας στα νοσοκομεία και μόνο εφόσον χρειαστεί, τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εξωνοσοκομειακά, σε ορισμένες επιλεγμένες περιπτώσεις φαρμάκων, κατοχυρώνοντας όμως κάθε θεραπευτική επιλογή στην αποκλειστική αρμοδιότητα του θεράποντα γιατρού.
Εκτός από τα μέτρα αυτά, ο ΕΟΦ εντός του 2012 θα πραγματοποιήσει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για το κοινό με στόχο την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, θα ενισχύσει τις κλινικές μελέτες, θα ολοκληρώσει σε συνεργασία με τον ΙΦΕΤ το σύστημα συλλογής και διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων, που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα φαρμακεία της χώρας από τις αρχές του έτους, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία για να καταστεί η Ελλάδα χώρα αναφοράς για ορισμένα φάρμακα και για να δημιουργηθεί αξιόπιστο δίκτυο ακαδημαϊκών εργαστηρίων βιοϊσοδυναμίας ώστε να δοθεί κάθε δυνατή υποστήριξη στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής έρευνας.
Στόχος λοιπόν της φαρμακευτικής πολιτικής για το 2012 δεν είναι, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, η προώθηση των φθηνών φαρμάκων σε βάρος της δημόσιας υγείας, αλλά η περιστολή της σπατάλης για την επιβίωση των Ταμείων, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της πρόσβασης του έλληνα πολίτη στο αναγκαίο για την υγεία του φάρμακο διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο και ευνοϊκό περιβάλλον για την παραγωγή, διακίνηση και σωστή κατανάλωση των φαρμάκων στη χώρα μας. Οταν όμως οι αλλαγές αυτές επιφέρουν εκτός από τον εξορθολογισμό και σημαντική μείωση στα εισοδήματα όσων εμπλέκονται στην αγορά του φαρμάκου, είναι κατανοητό να υπάρχουν αντιδράσεις αλλά είναι αδικαιολόγητες όταν οι αντιδράσεις αυτές εκτρέπονται σε κινδυνολογίες για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Γιάννης Τούντας είναι αν. καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ