ΤΟ ΒΗΜΑ – THE NEW YORK TIMES

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Τεράστιο! Ο πιθανότερος υποψήφιός τους για την προεδρία δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής στη βάση του κόμματος. Ωστόσο, αν και συνεχίζει να χάνει τις προκριματικές εκλογές στα πιο συντηρητικά μέρη της χώρας, συνεχίζει να συγκεντρώνει και αντιπροσώπους για το κομματικό συνέδριο. Ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί: τόσο τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων όσο και το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα θεωρούν την υποψηφιότητα του για την προεδρία σαν κάτι αναπόφευκτο. Κι έτσι να’ ναι, όμως, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η μάχη των προκριματικών έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον Ρόμνι όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους εν γένει, ενισχύοντας εκ νέου την δημοτικότητα του σημερινού προέδρου.

Τα συμπεράσματα τελευταίας δημοσκόπησης του Κέντρου Ερευνών Pew δείχνουν πως ο πρόεδρος Ομπάμα αυξάνει σταθερά την διαφορά του από τον Μιτ Ρόμνεϊ: σε μια υποθετική μονομαχία των δύο για τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα προηγείται θεαματικά με 12 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 54% των προτιμήσεων, έναντι 42% του Ρόμνεϊ. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε εκείνα της δημοσκόπησης της Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, που την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ κατά 11 μονάδες, με 52% έναντι 41%. Όπως σημειώνει το Reuters, «η διαφορά έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σ’ ένα μήνα».

Υπάρχουν κι άλλα καλά νέα για την Ομάδα Ομπάμα: και τα τρία γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα (Pew, Reuters/Ipsos και Gallup Poll) δείχνουν πως τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου ξεπέρασαν ξανά το 50%, για πρώτη φορά εδώ και μήνες. (Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος: η δημοσκόπηση των New York Times και CBS News και η δημοσκόπηση των Washington Post/ABC News που επίσης δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες βρήκαν την αποδοχή του προέδρου να υποχωρεί περαιτέρω, στο 41% και 46% αντίστοιχα.)

Επιπλέον, το γκάλοπ της Pew βρήκε πως το Δημοκρατικό Κόμμα προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, και μάλιστα με την μεγαλύτερη διαφορά από τον Απρίλη του 2009. Το γκάλοπ της Pew βρήκε επίσης ότι ένα συνεχώς αυξανόμενο τμήμα των Ρεπουμπλικάνων νομίζουν πως η συνεχιζόμενη μάχη των προκριματικών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων κάνει κακό στο κόμμα. Κι όμως: άλλη δημοσκόπηση της Gallup δείχνει πως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν όλους τους υποψήφιους να παραμείνουν μέχρι τέλους στην κούρσα. Αυτό θα πει να πάσχεις από τάσεις αυτοκαταστροφής!

Το στοιχείο που θά ‘πρεπε να ανησυχεί τους Ρεπουμπλικάνους είναι ποιες δημογραφικές ομάδες υποστηρίζουν τον Ομπάμα. Στην δημοσκόπηση της Pew, ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ κατά 20 μονάδες μεταξύ των γυναικών, που αυξάνεται σε 31 μονάδες μεταξύ των γυναικών από 19-49 ετών. Προηγείται ακόμη κατά 28 μονάδες του Ρόμνεϊ μεταξύ των νέων 18-29 ετών, και έρχεται ισόπαλος μαζί του στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών. Ταυτόχρονα, προηγείται συνολικά του Ρόμνεϊ σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες της χώρας, και σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες.

Ο Ρόμνεϊ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες με την συντηρητική βάση του κόμματος, ιδιαίτερα στις πιο συντηρητικές πολιτείες. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και στις πολιτείες που κέρδισε, η υποψηφιότητα του για το χρίσμα δεν υποστηρίχθηκε με πάθος ή ενθουσιασμό.

Μόνο σε πέντε από τις 13 προκριματικές εκλογές που κέρδισε ο Ρόμνεϊ παρατηρήθηκε μεγαλύτερη προσέλευση φέτος από ότι το 2008, ενώ αντίθετα σε πέντε από τις εννιά πολιτείες που κέρδισε ο Σαντόρουμ, περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι πήγαν στις κάλπες. Χαμηλή προσέλευση παρατηρείται ακόμη και στις κομητείες που κερδίζει μεν ο Ρόμνεϊ, έστω και σε χαμένες γι’ αυτόν πολιτείες. Για παράδειγμα στην πολιτεία της Τζόρτζια, και στις τρεις κομητείες που κέρδισε ο Ρόμνι, η προσέλευση ήταν χαμηλότερη απ’ ότι το 2008.

Αυτό είναι τρομερό πρόβλημα για την Δεξιά. Δεν μπορείς να περιμένεις να κερδίσεις μια εθνική εκλογή χωρίς παθιασμένη υποστήριξη από την βάση, και ιδιαίτερα έχοντας απέναντι σου έναν πρόεδρο που μάχεται για την επανεκλογή του. Απομένουν βέβαια πολλοί μήνες ως την ημέρα των εκλογών, αλλά για τους Ρεπουμπλικάνους οι τάσεις δεν είναι καθόλου θετικές. Αν πάνε κουτσαίνοντας ως τις κάλπες με έναν αποδυναμωμένο υποψήφιο, ένα προβληματικό κομματικό μηχανισμό και έναν «ανεβασμένο» αντίπαλο, τότε η ήττα τους θα είναι εξίσου «αναπόφευκτη» με την εσωκομματική νίκη του Ρόμνεϊ.