Καμία παρατυπία στις παρατάσεις της σύμβασης του 2007 μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot δεν εντόπισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. κ. Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρει ο ΟΠΑΠ σε ανακοίνωσή του. Αντιθέτως τις χαρακτήρισε εκτός από σύννομες και χρήσιμες για τον οργανισμό. Ο Επίτροπος απάντησε στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών οι οποίοι είχαν ισχυριστεί ότι οι συμβάσεις αυτές ήταν αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του οργανισμού:

Οι παρατάσεις της σύμβασης του 2007 μεταξύ ΟΠΑΠ Α.Ε. και της Intralot οι οποίες υπογράφηκαν τον Ιούλιο του 2010 και 2011 είναι και σύννομες και χρήσιμες απαντά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, στις πέντε διαδοχικές ερωτήσεις που κατέθεσαν ευρωβουλευτές στην Επιτροπή το 2010 και 2011, ισχυριζόμενοι ότι οι συμβάσεις αυτές ήταν αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο.
Μάλιστα ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «οι παρατάσεις της σύμβασης του 2007 (η πρώτη εκ των οποίων προβλεπόταν ρητώς στη σύμβαση του 2007) χρησιμεύουν στο να καλυφθεί η χρονική απόσταση και να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας των παιχνιδιών έως την ολοκλήρωση της εν εξελίξει ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών» (σ.σ. δηλαδή του εν εξελίξει διαγωνισμού για την απόκτηση νέου παρόχου τεχνολογίας από την ΟΠΑΠ Α.Ε.).
Ο ίδιος τονίζει ότι η Επιτροπή διερεύνησε το 2007 τη σύμβαση και την έθεσε στο αρχείο, μεταξύ άλλων, «βασιζόμενη στη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα συμμορφωνόταν στο μέλλον με τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης στις προμήθειές της», δηλαδή της προκήρυξης διαγωνισμού για την εξεύρεση νέου παρόχου τεχνολογίας.
Η απάντηση του κ. Μπαρνιέ δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2011, αλλά (περιέργως) δεν δημοσιοποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές, κατ’ αντίστοιχο τρόπο που είχαν κάνει με τις ερωτήσεις τους!
Επιπροσθέτως στην απάντησή του ο Επίτροπος επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή παρατυπίες σχετικά με την εν λόγω διαδικασία υποβολής προσφορών».
Πρόκειται για αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχειρούν σήμερα να κατηγορήσουν την διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. για αδιαφανείς, παράτυπες και παράνομες διαδικασίες και να εμπλέξουν, για λόγους που οι ίδιοι και μόνο γνωρίζουν, το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, με τον απολύτως σύννομο διαγωνισμό που βρίσκεται στην τελευταία φάση του.
Μετά από αυτά και αναφορικά με τις αιτιάσεις που επικαλέστηκε χτες σε «ρεπορτάζ» του τηλεοπτικός σταθμός, η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει να παρατηρήσει:
1. Προκαλεί, τουλάχιστον, την κοινή λογική από τη μια να κατηγορούνται διαχρονικά οι διοικήσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε. για αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης υπηρεσιών τεχνολογικού παρόχου και από την άλλη να κατηγορείται η σημερινή διοίκηση γιατί έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες ενός διαγωνισμού, που συνιστά την πλέον διάφανη πρακτική σε κάθε τέτοια περίπτωση.
2. Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζεται «βαρίδι» για την εταιρεία και, μάλιστα, ενόψει περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, η σύμβαση που θα προκύψει από μια διαφανή διαγωνιστική διαδικασία. «Βαρίδι» θα αποτελούσε το ακριβώς αντίθετο, σύμφωνα με τη σαφή απάντηση του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.
3. Συνιστά πρόκληση – και γεννά πολλά ερωτηματικά – ακόμη και η πρόθεση όσων σήμερα επιχειρούν να δημιουργήσουν επικοινωνιακής αφετηρίας εντυπώσεις, αποβλέποντας – προφανώς – στην αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα αναδείξει το νέο πάροχο και άρα συνέχιση της (αναγκαστικής) ανάθεσης χωρίς διαγωνισμό των υπηρεσιών τεχνολογικού παρόχου.
Επιπροσθέτως:
· Κατηγορείται η ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι δεν δημοσιοποιεί τις συμβάσεις της, ενώ αυτές – αν και δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία – βρίσκονται αναρτημένες στο site της εταιρείας (εταιρική διακυβέρνηση – συμβάσεις).
· Κατηγορείται η ΟΠΑΠ Α.Ε. ότι υπέγραψε τις παρατάσεις της υφιστάμενης σύμβασης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις ενώ είναι γνωστό (Δελτίο Τύπου, 30 Ιουλίου 2010) ότι πέτυχε σημαντική μείωση του ετήσιου κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, βελτιώνοντας τους όρους της προηγούμενης σύμβασης και προσθέτοντας αντικείμενο το οποίο είχε ανάγκη η εταιρεία.

Κατόπιν όλων αυτών είναι φανερό ότι όσοι επιτίθενται σήμερα στην ΟΠΑΠ Α.Ε. περί άλλα τυρβάζουν, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις έννοιες της διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.