Νέο «καμπανάκι» εναντίον των μεταλλικών εμφυτευμάτων ισχίου σημαίνουν ερευνητές από τη Βρετανία. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα (metal on metal) που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο επαναληπτικής επέμβασης από τους άλλους τύπους εμφυτευμάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet» και είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στη Βρετανία, τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου παρατηρούνται στις γυναίκες, στα νεαρά άτομα και στις περιπτώσεις όπου απαιτείται η χρήση μεγάλων εμφυτευμάτων.
Οι ερευνητές θεωρούν τα ευρήματά τους τόσο καθοριστικά ώστε φθάνουν εως του σημείου να συνιστούν ότι τα εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Η αρμόδια βρετανική αρχή ωστόσο, η οποία πρόσφατα συνέστησε τον ετήσιο έλεγχο όσων φέρουν εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα εξ αιτίας του κινδύνου αποκόλλησης μεταλλικών σωματιδίων, ανέφερε ότι τα στοιχεία από την κλινική πράξη δεν είναι ακόμη αρκετά ώστε να δικαιολογήσουν την απόσυρσή τους.
«Crash test» στους τρεις τύπους
Οι τύποι των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής είναι κυρίως τρεις: τα εξ ολοκλήρου μεταλλικά, τα κεραμικά και τα μεταλλικά-πλαστικά (metal on plastic). Αν και προσφέρουν τεράστια βελτίωση ως προς την κίνηση και τη μείωση του πόνου, όλα έχουν έναν κίνδυνο αποτυχίας και εμφάνισης προβλημάτων: μπορεί να χαλαρώσουν, να φύγουν από τη θέση τους ή να παρουσιάσουν φθορές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 402.051 αντικαταστάσεις ισχίων στη Αγγλία και την Ουαλλία από το National Joint Registry, έναν οργανισμό υποστήριξης των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου, γόνατος και αστραγάλου.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι μέσα σε διάστημα μιας πενταετίας τα μεταλλικά εμφυτεύματα παρουσίαζαν ποσοστό αποτυχίας 6,2%. Αντίστοιχα το ποσοστό αποτυχίας των κεραμικών εμφυτευμάτων ήταν 2,3% ενώ των μεταλλικών-πλαστικών 1,7%,
Μεγαλύτερος κίνδυνος στις γυναίκες
Ο κίνδυνος εμφανίστηκε μεγαλύτερος στις γυναίκες. Η μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά: «τα ποσοστά επαναληπτικής επέμβασης για τα μεταλλικά εμφυτεύματα στις γυναίκες ήταν ως και κατά τέσσερις φορές υψηλότερα». Σε γενικές γραμμές οι άνδρες παρουσίασαν τρεις φορές μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ο κίνδυνος εμφανίστηκε όμως επίσης αυξημένος στα νεαρά άτομα.
Το μέγεθος των εμφυτευμάτων φάνηκε επίσης να παίζει ρόλο. Στις περιπτώσεις όπου είχαν τοποθετηθεί μεγάλου μεγέθους μεταλλικά εμφυτεύματα παρατηρήθηκαν επίσης περισσότερα προβλήματα.
«Κάθε χιλιοστό αύξησης του μεγέθους της κεφαλής συνδέεται με αύξηση του κινδύνου επαναληπτικής επέμβασης κατά 2%» αναφέρεται στη μελέτη. Τα κεραμικά εμφυτεύματα εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις από όλους τους τύπους στα μεγάλα μεγέθη.
Δεύτερος συναγερμός
Πριν από δυο εβδομάδες η Βρετανία είχε και πάλι σημάνει συναγερμό για τα μεταλλικά εμφυτεύματα. Η βρετανική Νομοθετική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) είχε συστήσει σε όσους φέρουν μεταλλικά εμφυτεύματα να κάνουν κάθε χρόνο έλεγχο με εξετάσεις αίματος εξ αιτίας του κινδύνου διασποράς τοξικών μετάλλων από την αποκόλληση σωματιδίων που έχει παρατηρηθεί.
Μετά την ανακοίνωση των νέων δεδομένων η διευθύντρια της MHRA, δρ Σουζάν Λάντγκεϊτ, δήλωσε στο BBC: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που συνδέουν αυξημένα ποσοστά κινδύνου επαναληπτικής επέμβασης με τα μεγάλα μεταλλικά εμφυτεύματα. Τα κλινικά στοιχεία είναι όμως ανάμεικτα και δεν υποστηρίζουν την απόσυρσή τους από την αγορά».
Η κυρία Λάντγκεϊτ πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί, θα αναλάβουμε άμεσα δράση. Αν οι ασθενείς έχουν ερωτήματα, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους».