«Η Ελλάδα χρειάζονταν ένα καλό νέο αυτές τις ημέρες και ο Δημήτρης Χονδροκούκης της το πρόσφερε, στην κυριολεξία στα όρια, με μια από τις πιο απρόσμενες νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου» σημείωνε η ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) στο ρεπορτάζ της για τον συναρπαστικό αγώνα του ύψους στο κλειστό στάδιο της Κωνσταντινούπολης. Ο 24χρονος φοιτητής από τον Πειραιά ήταν το «κλου» της χθεσινής τρίτης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου όχι μόνο για την απρόσμενη νίκη του αλλά και για την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι περίπου 200 έλληνες φίλαθλοι, φίλοι του στίβου από την Καβάλα, σπουδαστές των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ταξιδιώτες από την Αλεξανδρούπολη.
Ο ίδιος ο Δημήτρης Χονδροκούκης δεν έκρυβε την έκπληξή του για τη νίκη _ με νέο ατομικό ρεκόρ 2,33 μ._ σε έναν αγώνα όπου ήταν παρόντες ο χρυσός ολυμπιονίκης του Πεκίνου Ρώσος Αντρέι Σιλνόφ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στον ανοιχτό στίβο το 2011 Αμερικανός Τζέσι Γουίλιαμς, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο προηγούμενο πρωτάθλημα κλειστού στίβου το 2010, ο Ρώσος Ιβάν Ούχοφ αλλά και ο κάτοχος της καλύτερης εφετινής επίδοσης στον κόσμο (2,37 μ.) Μουτάζ Εσα Μπαρσίμ από το Κατάρ.
Ο πατέρας και προπονητής του κ. Κυριάκος Χονδροκούκης αποκαλύπτοντας το μέγεθος της δυσκολίας της επιτυχίας του Δημήτρη επισήμανε ότι «Οταν πήγαμε για προετοιμασία στην Ν. Αφρική τα πράγματα δεν ήταν καλά. Λόγω του υψόμετρου δεν καταφέραμε να κάνουμε την δουλειά που θέλαμε. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην προσδοκούμε σε πολλά πράγματα στην διάρκεια της σεζόν».
Η αγωνιστικότητα όμως του νεαρού Χονδροκούκη τον οδήγησε στην κατάκτηση του μεταλλίου, που είναι το πρώτο χρυσό σε παγκόσμιο κλειστού στίβου για την Ελλάδα από το 1999 οπότε η Κατερίνα Θάνου κατακτούσε την πρώτη θέση στα 60 μ. και το πρώτο της Ελλάδας μετά το 2008 όταν η τριπλουνίστρια Πηγή Δεβετζή ανέβαινε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στη Βαλένθια.
Ταυτόχρονα το παγκόσμιο μετάλλιο του Χονδροκούκη είναι το πρώτο που πιστώνεται σε μια νέα γενιά του ελληνικού στίβου, διαφορετική από αυτή του 2004. Μια γενιά που αγνοεί τους υψηλούς μισθούς, τις παχυλές χορηγίες, τις διευκολύνσεις από την Πολιτεία. Μια γενιά που προσπαθεί να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές ή ακόμη και με την επαγγελματική εργασία της.
Οι συναθλητές του αποθέωσαν μέσω του Facebook τον «Δημητράκη» ή «Κούκη» όπως τον φωνάζουν ενώ ιδιαίτερης αξίας ήταν και το μήνυμα του σουηδού χρυσού ολυμπιονίκη της Αθήνας Στέφαν Χολμ που του έγραψε «συγχαρητήρια πρωταθλητή».
Ο Χονδροκούκης, ένας νεαρός χαμηλών τόνων εκτός στίβου, εκτός από το καρπούζι του πρωταθλητισμού του κρατάει με επιτυχία στη μασχάλη του και αυτό των σπουδών του στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες πήγε να αγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου μετά από εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο ενώ τον Σεπτέμβρη μετά τη νίκη του στο περίφημο μίτιννγκ της Ζυρίχης είχε να ξεπεράσει τον… πήχη της εξεταστικής περιόδου.
Για τον νέο παγκόσμιο πρωταθλητή του ύψους, με πατέρα πρώην αθλητή και προπονητή και μητέρα πρώην αθλήτρια την κ. Μίκη Χονδροκούκη η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό ήταν προδιαγραμμένη. Λόγω ύψους ξεκίνησε από το μπάσκετ για να στραφεί γρήγορα στον στίβο, του οποίου είναι ένας θερμός εραστής. Το πρώτο σωματείο του ήταν ο Πειραϊκός για να μετακομίσει στη συνέχεια στον Ολυμπιακό. Πολύ γρήγορα διαφάνηκε το ταλέντο του και το 2006 σε ηλικία 18 ετών κατακτά την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων στο Πεκίνο.
Η συνέχεια της καριέρας του όμως δεν ήταν ανέφελη. Μετά το 2007 και ενώ έχει ανέβει στα 2,24 μ. παθαίνει ρήξη στον αχίλλειο τένοντα, τραυματισμός που τον κρατάει εκτός στίβων για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε μια πολύ δημιουργική ηλικία. «Ο Δημήτρης έχει περάσει δυσκολίες, ιδιαίτερα την εποχή με τα προβλήματα τραυματισμών. Την εποχή που όλοι γυμνάζονταν εκείνος καθόταν σπίτι με τις πατερίτσες.» θυμάται ο πατέρας του.
Επιστρέφει στην αγωνιστική δράση τον χειμώνα του 2009 αλλά είναι ακόμη πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες επιδόσεις. Το καλοκαίρι του 2009 δεν αγωνίζεται για να κάνει την οριστική επιστροφή του τον χειμώνα του 2010 προσπαθώντας να ξαναβρεί τον καλό εαυτό του και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του.
Η πρώτη δικαίωση έρχεται τον Μάρτιο του 2011 όταν κατακτά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο παρισινό Παλέ Ντε Μπερσί την πέμπτη θέση με ατομικό ρεκόρ 2,29μ. Η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο λαμπερή. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στη Νταεγού της Νότιας Κορέας όπου συναγωνίζεται την παγκόσμια ελίτ του αγωνίσματος και καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με άλμα στα 2,32 μ. ενώ λίγες ημέρες αργότερα επιβεβαιώνει την κλάση του με τη νίκη του μίτινγκ του Ντάιμοντ Λιγκ της Ζυρίχης. Ταυτόχρονα γίνεται ο πρώτος Ελληνας που αναδεικνύεται νικητής στο κορυφαίο μίτινγκ στίβου του κόσμου.
Η κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου στην Πόλη τον καθιερώνει μεταξύ των κορυφαίων αλτών του κόσμου και του θέτει τον πήχη πολύ ψηλά ενόψει των Ολυμπιακών του Λονδίνου.