Όχι δεν πρόκειται περί αυτού! Ούτε ο Ολάντ αποφάσισε ξαφνικά να κάνει αριστερή στροφή ούτε ο Τσίπρας να κινηθεί προς το κέντρο. Ο Λικ Φρίντεν υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου, κάλεσε τον επόμενο Πρόεδρο της Γαλλίας να σεβαστεί το ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολάντ έχει δηλώσει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα επαναδιαπραγματευθεί. «Η Γαλλία είναι ένας μεγάλος οικονομικός παράγοντας στην Ευρώπη και η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να υπάρξει και στη Γαλλία», πρόσθεσε ο Φρίντεν.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η δήλωση αυτή. Όχι δεν πρόκειται για υπόδειξη προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας που είναι υπό ελεγχόμενη χρεοκοπία και κατασυκοφαντημένη με κάθε τρόπο στα οικονομικά και πολιτικά λόμπι πανευρωπαϊκά και στην κοινή γνώμη ως το μαύρο πρόβατο της ΕΕ και παράδειγμα προς αποφυγή. Αναφέρεται στη Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ που έχει την ισχύ που όλοι γνωρίζουμε και σε ζητήματα πέραν της οικονομικής πολιτικής! Τις υποδείξεις αυτές τις κάνει ο Υπ.Οικ. του Λουξεμβούργου στον επόμενο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας! Είναι η επιβεβαίωση ότι τα οικονομικά επιτελεία βάζουν δημοκρατίες και πολιτικούς σχεδιασμούς σε νάρθηκα!

Δείτε σε έναν χάρτη της ΕΕ τι είναι αυτό το περίφημο Λουξεμβούργο και μετά κάντε μια σύντομη ανασκόπηση στις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια και την βαρύτητα που έχουν όσα εκφωνούνται απ εκεί. Το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ μεγαλώνει. Οι αποφάσεις που αφορούν το σύνολο των χωρών αποφασίζονται σε διμερείς ή τριμερείς συναντήσεις. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένα. Η απάντηση στα διευθυντήρια είναι η δημοκρατική εμβάθυνση και η αλληλεγγύη των λαών. Απαιτείται τώρα μια πανευρωπαϊκή δημοκρατική απάντηση!

Πρέπει εδώ και τώρα να δοθεί η μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών στο πεδίο της πολιτικής, της κοινωνίας, των κινημάτων και των ιδεών. Οι εκλογές στη Γαλλία, την Ελλάδα και αλλού είναι μια πραγματική ευκαιρία για τους λαούς να σπάσουν αυτό το πλαίσιο της δημοσιονομικής ασφυξίας και δημοκρατικής συρρίκνωσης. Γι αυτό άλλωστε και η αναφορά στο τίτλο στον πρόεδρο της Κ.Ο. ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει την ρήξη με το μνημόνιο και την πορεία προς μια επανίδρυση της ΕΕ που θα στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Μετά τη ψήφιση του μνημονίου ν2 από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που είναι ταυτόχρονα και το προεκλογικό τους πρόγραμμα για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μέχρι το 2015 τουλάχιστον και τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης από την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ.

«Οι διεθνείς συμβάσεις που υπογράφει η χώρα είναι δεσμευτικές, όχι γιατί μας το ζητάει η Τρόικα, οι εταίροι αλλά γιατί αυτό απαιτεί η διεθνής πραγματικότητα» τα ερωτήματα για το πώς θα υπάρξει ή αν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση πληθαίνουν παρά απαντώνται. Τι σημαίνει ριζική επανίδρυση της ΕΕ και αντεπίθεση της δημοκρατίας και της πολιτικής; Η ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η δυνατότητά του να έχει χαρακτηριστικά «κυβερνώσας Ευρωβουλής» σε συνδυασμό με την κατάργηση της Commission θα αποτελέσει ένα βήμα δημοκρατίας και θα επιτρέψει την κοινωνική λογοδοσία των κυβερνώντων στους λαούς της Ε.Ε.

H επιλογή της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, ως προϋπόθεσης της πολιτικής διακυβέρνησης της παγκοσμιοποίησης σε αντίθεση στον αυταρχισμό των αγορών. Η διαρκής θεσμική και κινηματική πάλη της αλλαγής συσχετισμών και προτεραιοτήτων, που θα αποτυπώνεται σε ένα εναλλακτικό προοδευτικό «Ευρωσύνταγμα» και την συνδιεκδίκηση του, με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των οικολόγων και κομματιού ,τουλάχιστον, των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Μητέρα όλων των μαχών οι ευρωεκλογές του 2014. Υ.Γ. Καλή επιτυχία στον Ζαν Μελανσόν τον του υποψήφιου του Αριστερού Μετώπου, το οποίο έχει τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας! «Ο στόχος είναι να δώσουμε σε μια συγκεχυμένη οργή ένα περιεχόμενο κι ένα περιεχόμενο πραγματικά αριστερό»

twitter : @CZachariadis