«Φωτιά» έχει πάρει το παρασκήνιο στον χώρο της ενέργειας. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του «Βήματος», ο κολοσσός Royal Dutch Shell, μία από τις επονομαζόμενες «Επτά Αδελφές» των πετρελαίων, έχει ήδη προσεγγίσει έλληνες αξιωματούχους με σκοπό να βολιδοσκοπήσει τη συμμετοχή της στις έρευνες στα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα). Ορισμένες πηγές μάλιστα επιμένουν ότι η Shell ίσως να μην είναι η μόνη εκ των «Επτά Αδελφών» που κοιτάζει προς την Ελλάδα. Και προσθέτουν ότι η συμμετοχή τους ίσως αποτελεί απλώς το προγεφύρωμα για την εκδήλωση, μελλοντικά, ενδιαφέροντος ακόμη και για περιοχές που σήμερα ουδείς αγγίζει αλλά θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρυσοφόρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (και διακριτικότερα η Ρωσία) παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις. Για τον λόγο αυτόν, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ με αφορμή και μεγάλο συνέδριο του «Economist» για ενεργειακά θέματα. Ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που συνόδευε τη Χίλαρι Κλίντον όταν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκε πέρυσι στην Αθήνα, θα έχει κρίσιμες συναντήσεις για να διερευνήσει προθέσεις και σχεδιασμούς. Οσο για τη Μόσχα, το ενδιαφέρον της Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Παράλληλα, στην ελληνική πρωτεύουσα θα έλθει εντός του Μαρτίου και υψηλόβαθμο στέλεχος της Noble Energy που θα συναντηθεί με τον κ. Γ. Μανιάτη. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), που χαρακτηρίζεται από ξένες διπλωματικές πηγές ο «άνθρωπος-κλειδί» στο θέμα των ερευνών, έχει ήδη συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές με ανθρώπους της εταιρείας από το Χιούστον η οποία, μετά τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο, έχει αποφασίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα. Οπως ανακοίνωσε άλλωστε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.
Σε μια στιγμή που το γεωπολιτικό σκηνικό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναδιαμορφώνεται μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η Αθήνα οφείλει να κινηθεί πολύ προσεκτικά και στο μέτωπο των αγωγών, όπου εντός του 2013 αναμένεται να κριθεί το μέλλον του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου.
Η θρυαλλίδα ήταν η απόφαση της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν να προκρίνει τον αγωγό TAP έναντι του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI). Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αγωγός περνάει από την Αλβανία με την οποία οι σχέσεις της χώρας μας βρίσκονται στο ναδίρ τόσο λόγω της πρακτικής της κυβέρνησης Μπερίσα έναντι της ελληνικής μειονότητας όσο επίσης λόγω της μη επικύρωσης της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Επιπλέον, οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι οι προοπτικές που διανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει όχι μόνο διαμετακομιστής αλλά και παραγωγός» σχολιάζουν. Ο ITGI καθώς και το υπόλοιπο υπάρχον δίκτυο θα μπορούσαν να αποτελέσουν την καλύτερη οδό ώστε τόσο το ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο όσο και το ελληνικό που μπορεί να εντοπιστεί μελλοντικά να διοχετευθούν στη βαλκανική ενδοχώρα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι μελέτες που έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά αποδεικνύουν ότι ένας αγωγός από την Κύπρο προς την Ελλάδα είναι βιώσιμος. Οι υποθαλάσσιες οροσειρές νοτίως της Κρήτης δεν είναι απαγορευτικές (καθώς δεν είναι συμπαγείς). Παράλληλα, η κατασκευή αγωγού (με προβλεπόμενο κόστος τα 3-3,5 δισεκατομμύρια ευρώ) είναι πολύ φθηνότερη από την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Επιπλέον, η αγορά LNG έχει αυτή την περίοδο μικρότερη ζήτηση από προσφορά στη «γηραιά ήπειρο», ενώ και η οδός της εξαγωγής από Κύπρο και Ισραήλ προς Ασία εμφανίζει προβλήματα στις θαλάσσιες οδούς που θα πρέπει να επιλεγούν.
Ερευνες
Η «επιστροφή της Αθήνας»
Η απόφαση της Αθήνας να επιστρέψει δυναμικά στην εξερεύνηση υποθαλάσσιων και χερσαίων περιοχών για υδρογονάνθρακες έχει κινήσει το ενδιαφέρον μεγάλων χωρών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτόν.
Το γεγονός ότι οκτώ εταιρείες, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, κατέθεσαν φακέλους για να διεξαγάγουν σεισμικές έρευνες σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Κρήτης καταδεικνύει ότι «η όλη διαδικασία έγινε σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και με πλήρη επαγγελματισμό» τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Μανιάτης.
Οι εταιρείες που κατέθεσαν φακέλους και εμφανίζονται διατεθειμένες να δαπανήσουν από 40 ως και 70 εκατομμύρια ευρώ για τις σεισμικές έρευνες είναι οι PGS, TGS, Spectrum, Dolphin, CGG Veritas, ION, Fugro, Spec Partners. Η μεγάλη ελπίδα είναι ότι εντός του 2012 θα μπει το πρώτο γεωτρύπανο είτε στο Ιόνιο Πέλαγος είτε στη Νότια Κρήτη.
Ο κ. Μανιάτης προχωρεί μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η κατάθεση προσφορών «σε συνδυασμό με τις προοπτικές που δημιουργεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων σε Ισραήλ και Κύπρο» ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα των ελληνικών σχεδιασμών περιγράφηκαν άλλωστε αναλυτικά πριν από λίγες ημέρες από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ακολουθώντας και πάλι τη μέθοδο της ανοικτής πρόσκλησης (open door), θα γίνει προκήρυξη διαγωνισμών σε 10 – 12 οικόπεδα που βρίσκονται σε χερσαίες περιοχές, αρχίζοντας από τον προσεχή Ιούλιο. Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι στις αρχές του 2013 θα παραχωρηθούν ως και 15 οικόπεδα σε Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης με βάση και τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ