Το γονίδιο του «μάτσο» άνδρα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν αυστραλοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Prince Henry, στη Μελβούρνη υποστηρίζουν ότι ένα και μοναδικό γονίδιο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες όταν στρεσάρονται εμφανίζονται πιο «ετοιμοπόλεμοι» από τις γυναίκες.

Ταύροι σε υαλοπωλείο

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις χημικές ουσίες που εκκρίνονταν από άνδρες εθελοντές όταν εκείνοι έρχονταν «αντιμέτωποι» με στρεσογόνες καταστάσεις αλλά και τη συμπεριφορά τους υπό καθεστώς στρες. Είδαν λοιπόν, ότι η εκρηκτική τους συμπεριφορά πιθανότατα οφειλόταν στο γονίδιο SRY του χρωμοσώματος Υ και στις πρωτεΐνες για τις οποίες αυτό κωδικοποιεί.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει το εν λόγω γονίδιο με τη διαμόρφωση των αρσενικών χαρακτηριστικών κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ένα… γονίδιο

Οι αυστραλοί ερευνητές είδαν τώρα ότι οι πρωτεΐνες του συγκεκριμένου γονιδίου εντοπίζονται επίσης στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα των ενήλικων ανδρών. Η συγκεκριμένη πρωτεϊνική «ενορχήστρωση» ενδεχομένως να ρυθμίζει τις ορμόνες του στρες και την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και τη ροή της αδρεναλίνης στο κυκλοφορικό των στρεσαρισμένων ανδρών. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πυροδοτεί την «έκρηξη».

Αντίθετα, στην περίπτωση των γυναικών οι στρεσογόνες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με την έκκριση οιστρογόνων και οξυτοκίνης – της ορμόνης της τρυφερότητας.

«Η επιθετική αντίδραση είναι πιο έντονη στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες τείνουν να υιοθετούν μια λιγότερο επιθετική και περισσότερο φιλική συμπεριφορά» εξηγεί ο δρ Γιουχιούνγκ Λι.

«Νέα ευρήματα δείχνουν ότι το γονίδιο SRY εκκρίνει τη »μάτσο» συμπεριφορά μέσω της ενεργοποίησής του απευθείας στον εγκέφαλο και στους περιφερειακούς ιστούς που σχετίζονται με την κίνηση και την αρτηριακή πίεση στους άνδρες» καταλήγει ο ερευνητής.