Για τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης

Ο πολιτικός χρόνος, με αυτά που ζει η χώρα, έχει μια πυκνότητα πολύ διαφορετική Δηλαδή και στο υπουργείο Ανάπτυξης όλο το επόμενο διάστημα και σε σχέση με τα αναπτυξιακά πακέτα της Γερμανίας και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σχέση με θέματα που αυτή τη στιγμή τρέχουν για το ΕΣΠΑ ο χρόνοςμετράει κάθε μέρα. Έχει σημασία τι θα γίνει αυτή, την άλλη και την μεθεπόμενη βδομάδα. Κι αυτό θα συμβαίνει και μετά τις εκλογές.

Η δική μου πρόταση είναι ότι και οι εκλογές και ο χρόνος που θα δαπανηθεί θα χαλαρώσει τη προσπάθειά μας και θα είναι πάρα πολύ προβληματικός. Θεωρώ ότι και σ αυτό το υπουργείο, αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι πάρα πολύ σημαντικά, κυρίως, σε σχέση με την Ευρώπη. Αλλά, επίσης, και στο υπουργείο Παιδείας.{{{ moto }}}

Για την πρότασή που κατέθεσε

Κατέθεσα, χθες, μια ολοκληρωμένη πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας και τον τρόπο διαχείρισής της με τίτλο <<Η Ελλάδα που παράγει>>. Εκεί έχω βάλει πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες γι αυτή την περίοδο. Είναι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλιών από το ΈΣΠΑ, που είναι ένα θέμα που δεν έρχεται ξαφνικά, όπου κάποιος μ ένα ραβδάκι έρχεται να λύσει τα θέματα. Όμως υπάρχουν οι πραγματικές προτεραιότητες που πρέπει να λύσουμε αυτό το διάστημα. Ακόμη προτεραιότητες που έχουν να κάνουν και με τη διαχείριση των χρημάτων των τραπεζών και με τα χρέη που έχουμε στο δημόσιο τομέα, αλλά και για να μπουν οι βάσεις για τη συζήτηση, ενόψει των εκλογών, για την ανάπτυξη.

Για την επόμενη μέρα των εκλογών

Την επόμενη μέρα των εκλογών, πρώτον, θα πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα είναι ισχυρή. Εάν προέρχεται από συνεργασία θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Θα πρέπει να έχει, σαφέστατα, δέσμευση ότι θα τηρήσει αυτά που έχουμε δεσμευτεί, ως χώρα .Και κοινοβουλευτικό σεβασμό. Γιατί στην Ελλάδα χρειάζεται να πούμε κι αυτό, πλέον, για τα κόμματα ότι σέβονται τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Αυτά τα τρία πράγματα θα δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργηθεί η βάση μιας ισχυρής κυβέρνησης που το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει θα είναι η ανάπτυξη.

Εκεί έχουμε τα καρτέλ, το θέμα της μείωσης των τιμών, τη διαχείριση των δανείων, τις επενδύσεις που θα πρέπει να έρθουν στη χώρα. Πως θα έρθουν αυτές οι επενδύσεις, οι επενδύσεις για την καινοτομία Εκεί δίνεται πια η δυνατότητα, όταν δεν θα έχουμε τη σπάθη της χρεοκοπίας ,όπως την έχουμε τώρα πάνω από το κεφάλι μας, να αναπτύξουμε, να ανοίξουμε όλο αυτό το κεφάλαιο που μπορεί να δώσει μια ελπίδα στον ελληνικό λαό και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

Για τις σχέσεις Χρυσοχοίδη –Ρέσλερ

Δεν είναι οι σχέσεις του κ Ρέσλερ και του κ Χρυσοχοίδη που καθορίζουν το μέλλον μας. Είναι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας που είναι πάρα πολύ σημαντικές και ουσιαστικές. Η Γερμανία θα παίξει και πρέπει να παίξει, πολύ μεγάλο ρόλο στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας μας.

Θα πω όμως ότι ο κ Χρυσοχοίδης έχει απαντήσει με επάρκεια σε θέματα του κ Ρέσλερ .Αλλά θεωρώ και γω δεδομένο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αυτή την περίοδο έχει πολύ μεγάλη σχέση με τις σχέσεις μας με τους άλλους εταίρους και όχι μόνο. Νομίζω και η Ανατολή και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παίξουν ρόλο καθοριστικό στον τομέα της ανάπτυξης.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για τις τιμές

Το θέμα των τιμών στην Ελλάδα, οι οποίες, πραγματικά, δεν κατεβαίνουν, έχουν καταφέρει να είναι ένα κουβάρι, όπου εμπλέκονται το θέμα του ανταγωνισμού και της λειτουργίας των καρτέλ. Το θέμα των προβλημάτων που υπάρχουν στις ενδοομιλικές συμφωνίες και το θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας της αγοράς. Το θέμα των επαγγελμάτων που δεν ανοίγουν. Και, βεβαίως, το θέμα των φόρων όπου παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό το όποίο λέω είναι ότι, για να μιλούμε με αποτελέσματα και στο θέμα της μείωσης των τιμών, χρειαζόμαστε, άμεσα, ένα επιχειρησιακό σχέδιο όλων αυτών των πραγμάτων που αφορούν και το μνημόνιο για να έχουμε αποτέλεσμα στον τομέα της μείωσης των τιμών.

Πραγματικά δεν μπορούμε μέσα στο 2012 να μην έχουμε ξεκαθαρίσει το θέμα των τιμών, των μεσαζόντων ,των καρτέλ.

Για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς

Στα κόμματα – και στα μεγάλα και στα μικρά – έρχονται στιγμές που οι αποφάσεις κρίνονται σε μια μόνο ψήφο Θυμίζω ότι η Δημοκρατική Αριστερά ήταν από τα κόμματα που στο διάλογο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατέθεσε τις πιο οργανωμένες προτάσεις και οι οποίες ήταν στο 90 % ταυτόσημες με τις προτάσεις του νόμου. Θεωρώ ότι εκείνη την περίοδο επικράτησε περισσότερο η έννοια της κομματικής λογικής και της μη σύμπλευσης με την κυβέρνηση και το μνημόνιο παρά η ουσία.

Η πολιτική επιλογή της συνεργασίας με το χώρο της αριστεράς νομίζω ότι είναι αυτονόητη για το ΠΑΣΟΚ Γιατί πέρα από αυτά που ζήσαμε και τα κατάγματα που υποστήκαμε στη σπονδυλική μας στήλη -πολιτικά και ιδεολογικά – και λόγω της συγκυρίας και λόγο του ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα 37 χρόνια λαθών της μεταπολίτευσης και των δικών μας αδυναμιών και λαθών που κάναμε, το ΠΑΣΟΚ δεν παύει να είναι το κόμμα που ουσιαστικά αφορά η «αφορούσε», γιατί πρέπει να ξαναβρούμε τη σχέση μας, το χώρο του κέντρου και της υπεύθυνης αριστεράς. Ιστορικά η δημοκρατική παράταξη αυτό το χώρο εκφράζει .Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποστεί αυτό το χώρο. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κοιτάξει προς την Κεντροδεξιά Αυτός ο χώρος εκφράζεται από άλλους.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει πλέον, μια πολύ μεγάλη ευθύνη Έχει την ευθύνη να κάνει την ιστορική στροφή στην Αριστερά της εξουσίας.

Για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία

Έθεσα τρεις απόλυτες προϋποθέσεις για συνεργασία: Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την συμφωνία για τη δέσμευση για το μνημόνιο και την κοινοβουλευτική δημοκρατία Σ αυτά τα τρία συμφωνούμε με τη Νέα Δημοκρατία. Από κει και πέρα, εάν προκύψουν τέτοιους είδους ανάγκες για συνεργασία μετά τις εκλογές, που θα έλεγα να μην βιαζόμαστε να μεταφράζουμε την πολιτική μόνο με τις δημοσκοπήσεις, έχουμε δει πάρα πολύ μεγάλες αλλαγές, θα το δούμε τότε.

Θέλω όμως να πω ότι η Νέα Δημοκρατία τώρα, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του Ιουνίου, που σήκωνε τα αντιμνημονιακά λάβαρα και της επαναδιαπραγμάτευσης. Η Νέα Δημοκρατία τα έχει υπογράψει όλα

Η προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία θα είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. εάν προκύψει.

Για τη θετική στάση Βενιζέλου στην πρότασή της

Δεν ήταν τίποτα προσυμφωνημένο. Με εξέπληξε θετικά και το βρήκα εξαιρετικά ευγενική κίνηση και η σχέση μου με τον κ Βενιζέλο έχει διατυπωθεί κι έχει εκφραστεί και στο Εθνικό Συμβούλιο ότι ανέλαβε ένα βάρος που λίγοι άνθρωποι θα αναλάμβαναν αυτή την περίοδο κι εκτιμώ πολύ και σέβομαι ότι ο ίδιος κρατάει απόσταση από όλες τις κομματικές διαδικασίες Δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του γιατί το κυρίαρχο για τη χώρα αυτή τη στιγμή για τον κ Βενιζέλο είναι ο ρόλος του ως υπουργός των Οικονομικών ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί όταν υπογραφούν όσα πρέπει να υπογραφούν.