Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ζητά να υπάρξει ρύθμιση για μερική ή ολική διαγραφή χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

«Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υπερβαίνουν το ποσό των 112 δισ. ευρώ» αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας. «Στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες» προσθέτει, «με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την εκτίναξη της ανεργίας και της επιβολής νέων δυσβάσταχτων φόρων, είναι φανερό πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία τρία χρόνια τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τριπλασιάστηκαν».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητά «την μερική ή ολική διαγραφή χρεών για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως όριο φτώχειας».

Ταυτόχρονα, προτείνει την αντίστοιχη απομείωσητων δανειακών υποχρεώσεων σε όσους που για διάφορους λόγους μειώθηκε το εισόδημά τους ή έχασαν την εργασία τους και να εισαχθεί ρύθμιση με βάση την οποία η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.

Ζητά επίσης τηνεκλογίκευση των επιτοκίωνγια τα καταναλωτικά δάνεια που όπως λέει «ξεπερνούν κάθε κανονιστικό όριο».