Κείμενο θέσεων με τίτλο «Στο δρόμο για την Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία: Η Ελλάδα που παράγει!», παρουσίασε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, στο οποίο αφού κάνει αυτοκριτική λέγοντας ότι «αισθάνομαι βαριά την ευθύνη για ό,τι έκανα και σε ό,τι δεν αντέδρασα», σημειώνει ότι «αρνούμαι την ισοπεδωτική κριτική, τη δίκη προθέσεων και τη συνειδητή αγνόηση κάθε προσπάθειας και επιτεύγματος».

Στην ιδεολογικο-πολιτική πλατφόρμα που παρουσιάζει η υπουργός Παιδείας, κάνει μία αναδρομή στο έργο που επιτέλεσε ως πολιτικός και αναφέρει ότι «βλέπω, όπως όλοι, την κατάρρευση 38 χρόνων μεταπολίτευσης». Σημειώνει ότι το μνημόνιο δεν είναι γραμμένο από γρανίτη και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα πρέπει να εξετάζονται συνεχώς κάτω από τη συνεχή μεταβολή των οικονομικών παραμέτρων. Ζητεί να μελετηθούν δαπάνη προς δαπάνη ποιες δραστηριότητες μεγεθύνουν το ΑΕΠ, ποιες είναι υπαρξιακά αναγκαίες και ποιες είναι σχετικά περιττές.

Ενδιαφέρον έχει η θέση της για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές:

«Εφόσον η ψήφος του λαού οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας τότε τα κόμματα που την αποτελούν θα πρέπει να έχουν δεδομένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, διάθεση να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», αναφέρει. Ζητεί από την Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της, σημειώνει ότι δεν προσβλέπει στα κόμματα τα οποία εκφράζουν το μπλοκ της δραχμής και ζητεί από τη Δημοκρατική Αριστερά να πει καθαρά πριν από τις εκλογές ένα θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση και υπό ποιες προϋποθέσεις, ζητώντας απ΄ αυτήν «να αγκαλιάσει τα δύσκολα «ναι», αντί των εύκολων «όχι»».

Επιπλέον επιζητεί μία κυβέρνηση που να βασίζεται σε μακρόπνοη συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα στην ενοποιητική βάση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της δημοκρατικής εξυγίανσης και της αναπτυξιακής προτεραιότητας.

Ως άμεσες προτεραιότητες αυτής της περιόδου θεωρεί ότι πρέπει να είναι:

* Η μείωση των τιμών: Αμεσο επιχειρησιακό σχέδιο για το χτύπημα των καρτέλ και των μεσαζόντων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ισχυροποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού.

* Ρύθμιση ιδιωτικών δανείων: κανένα δάνειο δεν είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύει άνω του 40% του μηνιαίου εισοδήματος του πολίτη.

* Απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

* Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

* Δημιουργία Κοινωνικής Τράπεζας.

* Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

* Συνταγματική μεταρρύθμιση με ένα νέο κοινοβουλευτικό πολίτευμα με στροφή από το πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο σε ένα σύστημα με δημοκρατικά αντίβαρα και λογοδοσία.

* Νέο εκλογικό σύστημα με ολιγοεδρικές περιφέρειες και συνδυασμό λίστας και σταυρού προτίμησης.

* Επανεξέταση του προνομίου των ευθυνών των βουλευτών, διαύγεια στα κόμματα, αξιολόγηση όλων, μείωση της γραφειοκρατίας και «γκιλοτίνα» στην πολυνομία, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε σε pdf ολόκληρο το κείμενο με τις θέσεις της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου