Μία επιθυμία που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια θα πραγματοποιήσει στις 27 Μαρτίου στο «CAMP» η φωτογράφος Μάρα Δεσύπρη. Πρόκειται για την έκθεση «Random» που είναι και πρώτη της ατομική με αναδρομικό χαρακτήρα. Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν έχουν επιλεχθεί από την ίδια και προέρχονται από το φωτογραφικό της λεύκωμα με τίτλο «Self Portrait». Όσοι βρεθούν, όμως, εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και μία διαφορετική πλευρά της γνωστής φωτογράφου, καθώς θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα της πρώτης της απόπειρας να ασχοληθεί με την τέχνη του βίντεο.

Η Μάρα Δεσύπρη μας μίλησε για την έκθεση και τους λόγους που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, την εμπειρία της με το βίντεο, αλλά και τη γυναίκα του σήμερα.

Μιλήστε μου λίγο για τις φωτογραφίες που θα δούμε στην έκθεση.

Πρόκειται για αναλογικές φωτογραφίες από fashion stories που έχουν γίνει, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά. Είναι σε μεγάλα τυπώματα, σε τελείως διαφορετικό format δηλαδή από το περιοδικό. Προέρχονται από ένα βιβλίο που έχω εκδώσει, το «Self Portrait». Νομίζω πως είναι χαρακτηριστικές του βιβλίου, είναι για μένα οι πιο σημαντικές. Αυτές τις συγκεκριμένες ήθελα να τις δω καδραρισμένες σε μεγάλο format και σε ένα χώρο που θα μου άρεζε να τις βλέπω τοποθετημένες. Το βιβλίο έχει ονομαστεί «self-portrait», γιατί είναι κάτι το οποίο με αφορά και σαν χαρακτήρα, έχει να κάνει με τη δουλειά μου δηλαδή.

Δεν θα υπάρχουν, όμως, μόνο οι φωτογραφίες, έτσι δεν είναι;

Ναι, εκτός από αυτές εκθέτω και κάτι βίντεο που έχω κάνει. Πιστεύω ότι με αυτά θα νιώσει περισσότερο κάτι ο κόσμος, γιατί με τις φωτογραφίες λίγο ή πολύ ξέρει τι κάνω και είναι χαρακτηριστικές της δουλειάς μου, δεν είναι δηλαδή κάτι που δεν το περιμένει ο άλλος.

Τι διαφορετικό φέρνει το βίντεο στην έκθεση;

Είναι στην ουσία η ψηφιακή μορφή της φωτογραφίας δοσμένη σε αυτή την έκθεση μέσω βίντεο, γιατί όλα τα άλλα είναι αναλογικά. Είναι λίγο ειρωνικός ο τρόπος που το έχω αντιμετωπίσει σε σχέση με τη φωτογραφία, θα μπορούσα να πω δηλαδή πως δεν έχει καμία σχέση.

Πώς ζήσατε την εμπειρία της ενασχόλησης με το βίντεο;

Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με κάτι τέτοιο. Είχε πλάκα, γιατί ήταν ένα τελείως άγνωστο πεδίο για εμένα. Κάποια πράγματα έγιναν τελείως αυθόρμητα, οπότε έχει αυτή την αίσθηση ότι είναι αρκετά αφελές από μέρους μου.

Πως προέκυψε στη δουλειά σας;

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα από καιρό να ασχοληθώ με τη σκηνοθεσία. Επειδή, όμως, η μηχανή με την οποία τραβάω έχει πλέον και τη δυνατότητα του βίντεο, έκανα κάτι σε σχέση με αυτό και τίποτα παραπάνω. Πιστεύω, όμως, ότι τελικά βγήκε κάτι καλό.

Με τι έχουν να κάνουν τα βίντεο που θα παρακολουθήσει το κοινό;

Υπάρχουν συνολικά τρία βίντεο. Το δύο έχουν όντως σχέση με τη μόδα και περιλαμβάνουν και φωτογραφίες μέσα. Το τρίτο και μεγαλύτερο αφορά τη σπουδή μου για το βίντεο. Είναι για μένα το πιο σημαντικό βίντεο γιατί είναι η ταυτότητα μου σαν άνθρωπος και όχι σαν φωτογράφος μόδας, έχει ενδιαφέρον γιατί είναι τελείως προσωπικό.

Είπατε πριν πως τα βίντεο είναι αυτά που θα προκαλέσουν συναισθήματα.

Ναι, θα μπορούσαν να βγάλουν από γλυκά μέχρι και ακραία συναισθήματα. Κάποιοι μπορεί να το σχολιάσουν και αρνητικά. Είμαι πάντα προετοιμασμένη για την αρνητική κριτική, είναι άλλωστε και κάτι που θέλω να γίνεται γιατί έτσι υπάρχει και μια αντιπαράθεση.

Και πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε το αποτέλεσμα;

Με ευχαριστεί να το βλέπω, γιατί είναι κάτι παραπάνω από τη φωτογραφία, είναι πολλές φωτογραφίες μαζί μπορούμε να πούμε. Είναι κάτι που ήθελα να κάνω από καιρό, αλλά δεν είχα τον χρόνο ή το μέσο.

Εδώ και πόσο καιρό σχεδιάζετε αυτή την έκθεση;

Η έκθεση είναι στην ουσία έτοιμη εδώ και τέσσερα χρόνια, τα βίντεο είναι το καινούριο στοιχείο που προστέθηκε, για τα οποία χρειάστηκα περίπου πέντε μήνες. Για τέσσερα χρόνια, λοιπόν, έψαχνα τον κατάλληλο χώρο που θα φιλοξενήσει την έκθεση, αλλά τίποτα δεν μου ταίριαζε. Ήθελα έναν χώρο που θα καλύπτει και την αισθητική μου, αλλά που θα έχει και σκηνογραφικό χαρακτήρα, να μην είναι δηλαδή μόνο μια ξερή γκαλερί με λευκούς τοίχους.

Το CAMP έχει, λοιπόν όλα εκείνα που ψάχνατε;

Ο λόγος που το έκανα είναι επειδή βρήκα επιτέλους τον χώρο που θα ταίριαζε σε αυτή την έκθεση. Είναι πάρα πολύ ωραίος και το κτίριο έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ο τελευταίος όροφος του κτιρίου είναι ακατοίκητος και έχει τη σοφίτα, όπου μπορείς να δεις τα κεραμίδια και όλα σου δίνουν την αίσθηση ενός στοιχειωμένου σπιτιού. Υπάρχει η απόλυτα κατάλληλη ατμόσφαιρα. Σημαντικό ρόλο παίζουν φυσικά και οι επιμελητές της έκθεσης, οι Διονύσης Δημουλίτσας και Filep Motwary που είναι και οι δύο φίλοι μου. Ο Διονύσης ήταν από την αρχή μαζί μου, ενώ ο Filep προστέθηκε τώρα και με το φοβερό ταμπεραμέντο του έγινε η ψυχή που με βοήθησε να το κάνω όλο αυτό.

Πώς βλέπετε τη γυναίκα μέσα από το φακό σας;

Είναι πολυμορφικό αυτό το θέμα. Ακόμα και στη δική μου γυναίκα που είναι δυναμική και εξωπραγματική, έτσι όπως μου αρέσει, υπάρχει πάντα και το αληθινό στοιχείο μέσα της που δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Τι γυναίκες επιλέγετε εσείς να φωτογραφίσετε;

Θέλω να είναι γυναίκες σε όλη τη γκάμα τους, δεν με αφορά τόσο το παρουσιαστικό τους, όσο η αίσθηση που σου βγάζουνε και η αύρα τους. Πρόκειται για τη γυναίκα ως γυναίκα και τίποτα παραπάνω.

Στην Ελλάδα του σήμερα, τι ρόλους μπορεί να έχει μια γυναίκα;

Έχει όλους τους ρόλους, όπως και κάθε γυναίκα σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες είναι πολυμορφικά εργαλεία, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

*Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 6 Απριλίου

Ώρες λειτουργίας: 14.00 – 21.00

CAMP!

Contemporary Art Meeting Point

Απέλλου 2, Πλατεία Κοτζιά

210 3247679