Μπορεί – εκτός απροόπτου – να εξασφαλίσαμε χρόνο και άνετη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους μας (που κι αυτό «κουρεύτηκε» κατά 100 δισ. ευρώ), όμως η έξοδος από το δημοσιονομικό μας αδιέξοδο μάλλον θα ματαιώνεται όσο αδρανούν οι κυβερνήσεις και η δημόσια διοίκηση στην είσπραξη των φόρων, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό της σπατάλης και στη μη κατάργηση των περιττών βαρών στην οικονομία. Και δυστυχώς, παρά την αγανάχτηση των ευρέων στρωμάτων του λαού από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τον καταιγισμό νέων φόρων και ανατιμήσεων γενικότερα, κυρίως οι κυβερνώντες και το υπερτροφικό Δημόσιο παραμένουν προκλητικά αδιόρθωτοι. Οχι μόνο αναβάλλουν συνεχώς τις περίφημες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά αδίστακτα πράττουν και το αντίθετο. Ιδού μία πρόσφατη δειγματοληπτική συγκομιδή τέτοιων προκλητικών συμπεριφορών, που κατέγραψαν οι εφημερίδες (αλλά σχεδόν ποτέ η τηλεόραση) από τις οποίες υποτίθεται ότι ενημερωνόμαστε:
* 41 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων, νομικά πρόσωπα και αυτοτελείς υπηρεσίες δημιουργήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2011 (δηλαδή κατά την ολέθρια διετία πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου υπό καθεστώς μνημονίου και άγριων οριζόντιων περικοπών), ενώ παρέμεινε αμετάβλητη η υπερτροφική και σπάταλη κυβέρνηση των 50 υπουργών και υφυπουργών και των πολλών εκατοντάδων αδρά αμειβόμενο προσωπικό που την υπηρετεί. («Καθημερινή», 5.2.2012).
* Το 2010 (εντός μνημονίου) δαπανήθηκαν τριπλάσια κονδύλια για απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή 36 εκατ. ευρώ σε σχέση με 18 εκατ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός! («Νέα», 20.1.2012).
* Ενώ οι κυβερνώντες είναι έκθετοι στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης με απόφασή του δημιούργησε και νέο κλειστό επάγγελμα. Εφεξής η πρόσληψη λιμενεργατών θα πρέπει να γίνεται μόνο από μέλη του συνδικάτου της ΟΜΥΕΛΕ. Ας σημειωθεί ότι στις τάξεις της περιλαμβάνονται αμειβόμενοι με 6.000 ευρώ τον μήνα και με όρους «Ενας δουλεύει στον γερανό κι ο άλλος βρίσκεται επιφυλακή από το σπίτι του». («Βήμα», 26.2.2012).
* Το όργιο των διορισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται. Κι εδώ η ελληνική εφευρετικότητα στη φαυλότητα προκαλεί και τον θαυμασμό. Δύο δήμαρχοι στη Βόρεια Ελλάδα συμφώνησαν να προσλάβει ο καθένας στον δήμο του ισάριθμους συγγενείς του άλλου, ώστε να αποφύγουν να κατηγορηθούν για φαύλο νεποτισμό. («Καθημερινή», 2.2.2012).
* Στις υπό κατάργηση 200 και πλέον Εφορίες τοποθετήθηκε το 40% των νεοπροσληφθέντων εφοριακών, την ίδια ώρα που οι κεντρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Ετσι υπονομεύεται εκ των ένδον η δήθεν επιδιωκόμενη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επίσης σημαντικός αριθμός νέων υπαλλήλων πήραν «φύλλα πορείας» για τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση οδεύουν προς κατάργηση. Στελεχώνονται δηλαδή υπηρεσίες που θεωρούνται περιττές και καταργούνται, ενώ αφήνονται χωρίς προσωπικό αναγκαίες υπηρεσίες που γι’ αυτό υπολειτουργούν. («Καθημερινή», 26.2.2012).
* Περισσότερα από 40 τελωνεία σε Αττική και περιφέρεια τίθενται σε αναστολή λειτουργίας, όμως τα κτίρια όπου στεγάζονται παραμένουν μισθωμένα και επιβαρύνουν τα δημόσια έσοδα για το ενδεχόμενο κάποτε να λειτουργήσουν ξανά. Και χαρά οι ιδιοκτήτες τους που θα εισπράττουν τα περιττά μισθώματα από τις περικοπτόμενες συντάξεις μας. («Καθημερινή», 26.01.2012).
Μπορεί να αισθανόμαστε εθνική ταπείνωση, που προσφέρονται να μας στείλουν οι Γερμανοί 160 ειδικούς εφοριακούς για να μας εκπαιδεύσουν πώς θα εισπράττουμε τους οφειλόμενους φόρους, αλλά εγώ αισθάνομαι και ντροπή και οργή να ανεχόμαστε οι νομοταγείς φορολογούμενοι πολίτες να πληρώνουμε έλληνες εφοριακούς που είναι ανίκανοι να εισπράττουν φόρους ή προτιμούν να τα «βρίσκουν» με τους οφειλέτες, με το αζημίωτο φυσικά. Να ελπίσουμε τουλάχιστον ότι πρόκειται για τους τελευταίους σπασμούς ενός συρρικνωμένου κράτους;
jmarinos@tovima.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ