«Γυρίζω στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Η ανάπτυξη είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης», πρόσθεσε.
«Εχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε τον κύκλο της ύφεσης από έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι αυτό είναι πλέον κατανοητό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
«Προχωράμε χωρίς καθυστέρηση σε μέτρα ανάπτυξης, που θα αλλάξουν το κλίμα», ανέφερε και στη συνέχεια έθεσε τις προτεραιότητες:
– αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα προγράμματα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά σε ανέργους,
– αξιοποίηση πόρων για να «ξεκολλήσουν» τα έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομων,
– εξεύρεση πόρων για στήριξη των επενδύσεων,
– ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για επαρκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας,
– καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών για να σταθεροποιηθεί η καλή εικόνα των τελευταίων χρόνων και
– επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιοποίηση των ΑΠΕ και των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.
Επιπλέον, υπογράμμισε τις προσπάθειες για έναν αποδοτικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τον περιορισμό της παραοικονομίας, καθώς και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Ειδικότερα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους.«Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε, αντίθετα ας διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει.
Ακόμη, είπε ότι φεύγει αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες έχοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο, κυρίως επειδή η ΕΕ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα.
Παράλληλα, χαιρέτισε την υπογραφή του Δημοσιονομικού Συμφώνου λέγοντας ότι αυτό θα φέρει εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα, αλλά και εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Παπαδήμος προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ορατή από τα μέσα του 2013, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν αποδίδουν βαθμιαία. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα φέρει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα μπορούσε να είχε γίνει με καλύτερο και ταχύτερο τρόπο, ενώ χαρακτήρισε βραχυπρόθεσμες τις δυσμενείς συνέπειες στα εισοδήματα.
Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών και εάν στην επόμενη Σύνοδο του Ιουνίου θα βρίσκεται στην ίδια θέση απάντησε: «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών. Κι άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».
Ερωτηθείς για την παρουσία επιτρόπου στην Ελλάδα ήταν κατηγορηματικός: «Δεν συζητείται ούτε είναι αποδεκτή η τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα, ωστόσο έχει συμφωνηθεί η ενίσχυση παρουσίας τρόικας».
Για την τελική δανειακή σύμβαση όσον αφορά την επίσημη χρηματοδότηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναμένεται ότι θα υπογραφεί στα μέσα του Μάρτη.
Για το PSI και σε ερώτηση εάν υπάρχει Plan B απάντησε: «Αναμένουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα [στο PSI] θα είναι σημαντική και επαρκής και μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας».Για το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου είπε γίνονται έρευνες για την επιβεβαίωση ύπαρξής τους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να γίνει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα.Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες