Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρεί στα 124,75 δολάρια το βαρέλι, μετά το «άλμα» πάνω από τα 128 δολάρια που έκανε το βράδυ της Πέμπτης, μετά την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας για ανάφλεξη πετρελαιαγωγού της Σαουδικής Αραβίας.

Η τιμή του μπρεντ έκλεισε την Πέμπτη στα 126,20 δολάρια το βαρέλι, αλλά στις συναλλαγές που έγιναν μετά το κλείσιμο της αγοράς ξεπέρασε τα 128 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008. Σήμερα, Παρασκευή όμως, άρχισε να διαλύεται ο φόβος μειωμένης προσφοράς πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, καθώς αξιωματούχος της χώρας διέψευσε ότι υπήρξε φωτιά σε πετρελαιαγωγό της.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του 2012, λόγω του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Δύση στις αγορές ιρανικού πετρελαίου και των απειλών του Ιράν ότι θα κλείσει τα στενά του Χορμούζ και της μείωσης της παραγωγής στην Υεμένη, τη Συρία, το Νότιο Σουδάν και τη Βόρειο Θάλασσα.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες, μετά το τέλος του ιδιαίτερα ψυχρού χειμώνα στην Ευρώπη και την Ασία, εφόσον δεν υπάρξει μία κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί υπερβολικά βραχυπρόθεσμα και με τις υψηλότερες θερμοκρασίες – καθώς θα περνάμε από τον χειμώνα στην άνοιξη – η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να αρχίσει να μειώνεται από το Μάρτιο», δήλωσε αναλυτής στο Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι «το μπρεντ μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 120 δολάρια, αν δεν υπάρξει νέα ένταση με το Ιράν».

Το εμπάργκο της Δύσης στο Ιράν απειλεί να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά του «μαύρου χρυσού», αν και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Στίβεν Κιου δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν αργή παραγωγική δυναμικότητα για να καλύψουν τη μείωση των ιρανικών εξαγωγών. Η μεγάλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου χαρακτηρίσθηκε από το ΔΝΤ ως πηγή ανησυχίας για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.