Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα χρόνια. Τότε οι σημερινοί ιδιοκτήτες έψαχναν διέξοδο φυγής από το πολύβουο Αμστερνταμ. Ο Μαρκ, άνδρας του σπιτιού και διαφημιστής στο επάγγελμα, ψάχνοντας στις αγγελίες ανακάλυψε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στη μικρή, μεσαιωνική πόλη Μονίσκενταμ, λίγο έξω από την ολλανδική πρωτεύουσα. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με το μεσιτικό γραφείο και πήρε τα στοιχεία του σπιτιού για να το δει. Αυτό που δεν γνώριζε τότε ήταν πως ο γρουσούζικος, για πολλούς, αριθμός 13, που εκ παραδρομής σημείωσε ο Μαρκ ότι βρίσκεται το σπίτι, θα αποδεικνύονταν τόσο τυχερός για την οικογένειά του. Κατά σύμπτωση και το κτίριο στο 13 ήταν υπό πώληση, αλλά τα τετραγωνικά του τους έβαλαν σε σκέψεις. Η Νίνκε, η σύζυγος και δικηγόρος, ήταν αρχικά πολύ επιφυλακτική. «Είχα ήδη δύο παιδιά και άλλο ένα στην κοιλιά. Mου φαινόταν βουνό να έχω τον έλεγχο όλου αυτού του χώρου». Το μέγεθός του, όμως, δικαιολογούνταν από την προηγούμενη χρήση του ως γυμναστήριο του σχολείου. Μάλιστα, μερικά μονόζυγα υπήρχαν ακόμη διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές.

 
Τη μεταμόρφωσή του σε κατοικία ανέλαβαν οι τολμηροί σχεδιαστές Xander και Leon, οι οποίοι μαζί με τον Μαρκ πίστεψαν από την αρχή σε αυτό το εγχείρημα – υπερνικώντας τις ανησυχίες της συζύγου του. Για τον Xander και τον Leon ήταν μια αναπάντεχη πρόκληση, μια ευκαιρία να ανατρέξουν στην ανατρεπτική ματιά που κουβαλούσαν ως πρώην καλλιτέχνες – χορογράφος ο ένας, ζωγράφος ο άλλος. Από την πρώτη στιγμή επικεντρώθηκαν στη λειτουργικότητα του χώρου, οραματιζόμενοι την οικογένεια να ζει και να κινείται σε ένα σπίτι πραγματικά ξεχωριστό. Μπορεί ο ενθουσιασμός να μην έλειπε, έλειπε όμως ο παχυλός οικονομικός προϋπολογισμός της οικογένειας. Με αυτό ως δεδομένο, οι επεμβάσεις για αρχή περιορίστηκαν στο ισόγειο.

Λίγο αργότερα οι σχεδιαστές επανήλθαν για τη διαμόρφωση του κήπου, στον οποίο έχουν ιδιαίτερη αδυναμία και τα πέντε πλέον μέλη της οικογένειας. «Είναι σαν ένα τεράστιο αίθριο. Τρώμε, πίνουμε, παίζουμε. Ακόμη και τον χειμώνα. Είναι σαν να μη σταματούν ποτέ οι διακοπές εδώ» σχολιάζει όλο καμάρι η Νίνκε. Περνώντας μια δεκαετία σε ένα σπίτι με… διχασμένη προσωπικότητα, αφού το δεύτερο επίπεδο δεν έχαιρε καμίας επισκευής ούτε ανακαίνισης, έφτασε η στιγμή της ολοκλήρωσης. Ο Xander και ο Leon κατόρθωσαν, μέσα από ιδιοφυείς σχεδιαστικές εφαρμογές και custom-made κατασκευές – από φυσικά υλικά και απαλές αποχρώσεις –, κάθε χώρος του σπιτιού να εκπέμπει αίσθηση αρμονίας «αναγκάζοντας» και τη Νίνκε να παραδεχτεί: «Χαίρομαι πολύ τελικά που ο άνδρας μου έδειξε τόση εμπιστοσύνη στους X+L».