Σύροι αντάρτες που υπερασπίζονται την πολιορκούμενη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς ανέφεραν ότι οι μάχες με στρατιώτες του Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανώτερο στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών, ο Μοχάιμεν αλ Ρουμάιντ, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε άλλες περιοχές της Συρίας έλαβαν διαταγή να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων για να ανακουφίσουν την πίεση στη Χομς, η οποία υφίσταται βομβαρδισμούς από το πυροβολικό και με ρουκέτες επί 26 ημέρες.

Διπλωμάτες δήλωσαν νωρίτερα ότι φοβούνται πως η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία διεξάγει επιχείρηση για να «αποτελειώσει» τους αντάρτες στην Μπάμπα Αμρ.

Η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, διοικητής της οποίας είναι ο Μάχερ αλ Άσαντ, ο νεότερος αδελφός του προέδρου, έχει αποκτήσει τη φήμη αδίστακτης μονάδας στη διάρκεια της καταστολής της αντικυβερνητικής εξέγερσης.

Οι μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις του πεζικού συνεχίζονται. Σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς, οι αντάρτες είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου 7.000 στρατιώτες στη διάρκεια της νύχτας.

«Οι αντάρτες αντιστέκονται ακόμα και ο στρατός του Άσαντ βομβαρδίζει την Μπάμπα Αμρ αλλά δεν έχει διεισδύσει πέρα από τα όριά της» είπε ο Ρουμάιντ, μέλος του Ανώτερου Στρατιωτικού Συμβουλίου που διοικεί τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

«Από την Καμισλί στην ανατολή έως την Ιντλίμπ στον βορρά και την Ντεράα στο νότο, οι ταξιαρχίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού υπόσχονται (να εξαπολύσουν) στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εκδικηθούν για την Μπάμπα Αμρ καθώς και επιχειρήσεις για να εμποδίσουν τη μεταφορά εφοδίων στη Χομς» είπε ο Ρουμάιντ από μια περιοχή στην Τουρκία, κοντά στην μεθόριο με τη Συρία.

Ο συριακός στρατός ξεκίνησε επιχείρηση εκκαθάρισης στη συνοικία Μπάμπα Αμρ. Όλες οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί ήδη από το βράδυ της Τρίτης ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν εξέφρασε την Τετάρτη την ελπίδα του ότι θα επισκεφθεί τη Συρία «αρκετά σύντομα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να λάβει μέρος στην προσπάθεια να τερματιστούν οι αιματηρότερες ταραχές στη χώρα εδώ και δεκαετίες και πρόσθεσε ότι θα του μεταφέρει ένα «σαφές» μήνυμα.