Χάνεται ο έλεγχος στην εσωκομματική διαδικασία στο ΠαΣοΚ, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις. Την ώρα που τα ποσοστά του κόμματος έχουν φτάσει στο ναδίρ, όλοι επιδιώκουν να χορέψουν τον χορό της διαδοχής, χωρίς να σκέφτονται της συνέπειες από την απώλεια της κομματικής συνοχής. Η διαχείριση της σοβαρότερης κρίσης που πέρασε η χώρα και οι συνέπειες της δεν μπορεί να λοιδορηθούν, όπως επίσης και οι υπεύθυνοι της κρίσης αυτής, που πολλοί από τους δελφίνους διατέλεσαν Υπουργοί σε πολύ σημαντικά Υπουργεία.
Όλοι πρέπει να συμμεριστούν και τις ευθύνες που οδήγησαν το ΠαΣοΚ σ’ αυτή τη δύσμοιρη κατάσταση. Όπως για παράδειγμα ο κ. Χρυσοχοϊδης που ξεκίνησε από νωρίς τον αγώνα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ, όμως ως Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν έχει δείξει και τον καλύτερό του εαυτό με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να βιώνει και αναπτυξιακή κρίση. Ποιά ήταν η διορατικότητα του αλλά και ο χειρισμός του στη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα; Για να μην μείνουμε στα λόγια ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο αλλά και να εξετάσουμε την ουσία με απολογισμό του έργου του στο συγκεκριμένο Υπουργείο που η θητεία αγγίζει τον 1,5 χρόνο.
Μετά γνωρίσαμε την υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη. Επίσης, η θητεία της στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας από το 2009 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010 αξιολογείται πολύ κατώτερη των περιστάσεων και είναι υπεύθυνη σε ένα μεγάλο μέρος στην έναρξη της αναπτυξιακής κρίσης στην Ελλάδα γιατί από τότε σκάλωσαν τα ΕΣΠΑ και πολλά ζητήματα που αφορούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Το 2011 προασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων, όμως για να προασπίσεις τα εργασιακά συμφέροντα πρέπει να εγγυηθείς πρώτα τις συνθήκες για να έχουν αύριο εργασία. Άρα, κινήσεις εντυπωσιασμού περισσεύουν… Η κ. Κατσέλη μπορεί να βρίσκεται εκτός ΠαΣοΚ, όμως οι κινήσεις της οφείλουν να είναι μετρημένες και να μη λησμονεί την παράταξη η οποία την ανέδειξε και την τοποθέτησε σε θέση ευθύνης.
Ηρωική έξοδο από το κίνημα φαίνεται ότι έκανε ο κ. Καστανίδης. Αν και ως Υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε να κάνει ηρωικές κινήσεις για να αποδώσει τις ευθύνες σ’ αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική ανέχεια. Τότε το 2009 που τα πράγματα ακόμη ήταν ζεστά. Τώρα όμως η εορτή πέρασε και τις ευθύνες της ανευθυνότητας τις επωμίζονται αυτοί που δεν έδρασαν άμεσα και δεν προχώρησαν σε τιμωρία των ενόχων της κρίσης. Αν και ο κ. Καστανίδης δεν ανήκει πλέον στο κόμμα δεν πρέπει να λησμονεί την έναρξη της πολιτικής του καριέρας και βεβαίως, τα ιδεώδη του ΠαΣοΚ.
Φτάνουμε στην τελευταία δήλωση υποψηφιότητας του κ. Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος έδειξε ευθιξία να παραιτηθεί από τη θέση του για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ, δεν έδειξε την ίδια ευθιξία στις καταστροφές πριν λίγες εβδομάδες στο κέντρο των Αθηνών. Βέβαια, η κίνηση του αποτελεί ένα θετικό γεγονός απεμπλέκοντας το Υπουργείο από εσωκομματικές διεργασίες. Η μέχρι στιγμής πορεία του θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική ειδικά όσον αφορά το μέρος της θητείας του στην Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Αυτός που θα κριθεί με τα πιο σκληρά κριτήρια είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ακόμη δεν έχει υποβάλει την υποψηφιότητα του επίσημα, αναμένοντας να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διεργασίες σε οικονομικό επίπεδο. Θα κριθεί επί του έργου στην πιο σκληρή του φάση, ίσως τη δυσκολότερη στην Ελληνική ιστορία. Είχαμε βεβαίως και την εμπλοκή του κ. Πάγκαλου, ο οποίος νωρίς θυμήθηκε να κάνει μαθήματα για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Επί δύο χρόνια που ήταν αντιπρόεδρος τι έκανε για να διορθώσει τα κακώς κείμενα; Σήμερα θυμήθηκε να αλλάξει τα πάντα;