• Αναζήτηση

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας ετοιμάζει η κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ποντοπόρα πλοία, εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ποντοπόρα πλοία, εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Το νομοσχέδιο καθορίζει τους βασικούς άξονες και τις διαδικασίες που θα δίνεται μία άδεια για να επιβιβάζονται ένοπλες ομάδες σε πλοία, ποια είναι τα δικαιώματα των ναυτικών, πότε γίνεται η χρήση όπλων, οι απαγορεύσεις για τον ελλαδικό χώρο και οι κυρώσεις.

Επίσης δίδεται ρητά σημασία τι γίνεται στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών για το θέμα αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ένοπλες ομάδες αποτρεπτικές και άμυνας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η άδεια για την παροχή υπηρεσιών από ένοπλους φρουρούς δίνεται κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη και πρέπει να γίνεται από άτομα που έχουν την ανάλογη πιστοποίηση και δεν είναι κάτω των 21 ετών, δεν έχουν καταδικαστικές αποφάσεις και δεν αποτελούν πλήρωμα του πλοίου.

Μπορεί να ανακληθεί με απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αν δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και έχει ισχύ για έξι αλλά και δώδεκα μήνες, με σχετική επιβάρυνση ειδικού τέλους και με δικαίωμα παράτασης.

Η ένοπλη ομάδα που θα παρέχει υπηρεσίες, τελεί υπό την εξουσία του πλοιάρχου, ο οποίος θα έχει και την πρόσβαση στα όπλα και τα πυρομαχικά που θα φυλάσσονται εντός του πλοίου.

Η χρήση των όπλων και των πυρομαχικών δύναται να απαγορευθεί αν, από τα διατιθέμενα στοιχεία για το επίπεδο ασφαλείας, δοθεί εντολή από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ή από άλλη ελληνική ή άλλη στρατιωτική αρχή.

Όποιος ναυτικός μέλος του πληρώματος, δεν επιθυμεί να παρέχει εργασία επί του πλοίου, ενημερώνει γραπτώς τον πλοίαρχο και δικαιούται να επιστρέψει στη χώρα του με δαπάνες του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου.

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αλλά και οι Ενώσεις Πλοιάρχων, έχουν εκφράσει επίσημα την κάθετη διαφωνία τους με το σχέδιο νόμου.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk