Οδηγός ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου για εκπαιδευτικούς

Ειδικό ιστοχώρο για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην αναζήτηση «ασφαλών οδών» στο Διαδίκτυο και την χρησιμοποίηση του στην σχολική τάξη δημιούργησαν οι εκπρόσωποι της Δράσης Saferinternet. gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Ειδικό ιστοχώρο για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην αναζήτηση «ασφαλών οδών» στο Διαδίκτυο και την χρησιμοποίηση του στη σχολική τάξη δημιούργησαν οι εκπρόσωποι της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Ο ιστοχώρος αυτός απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων, των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων προσφέρεται στη διεύθυνση http://educators.saferinternet.gr.

Oπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ο ιστοχώρος έχει ως στόχο:

– Να παρέχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τη δημιουργία δράσεων εντός και εκτός τάξης προς τους μαθητές και τους γονείς τους, σχετικά με την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

– Να αποτελέσει το σημείο συγκέντρωσης όλου του υλικού της δράσης Saferinternet.gr που μπορεί να υποστηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης.

Ειδικότερα, στον ιστοχώρο που έχει δημιουργηθεί, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν αυτήν τη στιγμή τα εξής:

1. Δύο συνοπτικούς οδηγούς προς μαθητές και προς εκπαιδευτικούς σε μορφή που μπορούν εύκολα να εκτυπώσουν και να συρράψουν, καθώς και σε online μορφή «περιοδικού» για χρήση μέσω του υπολογιστή.

2. Αναλυτική flash παρουσίαση για όλα τα ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης, με στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν ομιλίες στο σχολείο τους, προς μαθητές και προς τους γονείς αυτών, προσαρμόζοντας το υλικό τόσο στην εκάστοτε ομάδα όσο και στον διαθέσιμο χρόνο τους.

3. Σύντομη περιγραφή της θεωρίας και των ασκήσεων που περιέχονται στα δύο εκπαιδευτικά εγχειρίδια, το «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – για αρχάριους» και το «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – για προχωρημένους» ανά κεφάλαιο, με στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν εύκολα τα θέματα που αφορούν τους μαθητές τους, με παραπομπή στη διαδικτυακή διεύθυνση, από όπου μπορούν να «κατεβάσουν» τα βιβλία με το αναλυτικό υλικό.

4. Online δραστηριότητες («Κρυπτόλεξα», «Ακροστιχίδες / Σταυρόλεξα», «Ναι ή Όχι», «Συμπληρώνουμε τα κενά», «Ασκήσεις πολλαπλών επιλογών») προς τους μαθητές, βασισμένες στα εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Πρόκειται για διαδραστικά κουίζ, τα οποία συμβάλλουν με διασκεδαστικό τρόπο στον έλεγχο και τη βελτίωση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μέσα από αυτά τα κουίζ μπορεί παράλληλα να ενθαρρυνθεί η διαδραστική συζήτηση με τους μαθητές γύρω από σημαντικά ζητήματα ασφάλειας.

5. Διασκεδαστικά κουίζ και παιχνίδια γνώσεων γύρω από τη χρήση του Διαδικτύου για μικρά παιδιά.

6. Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις εξαιρέσεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας ή την χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

7. Online οδηγό ασφάλειας στο Διαδίκτυο «eSafetyKit» που δημιουργήθηκε για παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο INSAFE. Αυτός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη προς παιδιά αυτών των ηλικιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk