Η Τουρκία πληρώνει αποζημιώσεις για την εισβολή του Αττίλα

Δικαστική – απόφαση σταθμός, που αφήνει ανοικτό το πεδίο και για άλλες αγωγές, χαρακτηρίζεται στη Λευκωσία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζει την Τουρκία για παράνομες κατασχέσεις περιουσιών Ελληνοκυπρίων

Δικαστική – απόφαση σταθμός, που αφήνει ανοικτό το πεδίο και για άλλες αγωγές, χαρακτηρίζεται στη Λευκωσία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζει την Τουρκία για παράνομες κατασχέσεις περιουσιών Ελληνοκυπρίων.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε 13 Ελληνοκυπρίους που προσέφυγαν σ΄ αυτό επειδή στερήθηκαν τις περιουσίες τους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στους 13 Ελληνοκύπριους είναι από 100.000 ευρώ έως και 8.000.000 ευρώ για τον καθένα. Και τούτο γιατί το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η Τουρκία προκάλεσε με το άρπαγμα των περιουσιών ηθική και υλική βλάβη στους Ελληνοκύπριους, ενώ με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Η Τουρκία καταδικάσθηκε για παραβίαση του δικαιώματος του σεβασμού στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή.

Την ίδια ώρα προσχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία ζητεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και εκφράζει την υποστήριξή του στις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση, για την επιστροφή της Αμμοχώστου καθώς και το άνοιγμα του λιμανιού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης για την Τουρκία έχει εισηγήτρια την Ολλανδή ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κυρία Ρία Όμεν και ήδη είναι έτοιμο να κατατεθεί.

Στο κείμενο υπάρχει αναφορά με την οποία καλείται η Άγκυρα να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Επιτροπής Αγνοουμένων για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ενώ εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Άγκυρας να παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, μόλις αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία η Κύπρος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk