Με δύναμη από την… Ανδρο

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, η Άνδρος είχε «απαγορευτικό». Και μπορεί η κακοκαιρία να μην επέτρεψε τον απόπλου προς και από το νησί, δεν κατάφερε ωστόσο να αλλάξει τη ρουτίνα των ψυχιατρικών ασθενών, πιστοί καθώς ήταν στα ραντεβού τους με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, η Άνδρος είχε «απαγορευτικό». Και μπορεί η κακοκαιρία να μην επέτρεψε τον απόπλου προς και από το νησί, δεν κατάφερε ωστόσο να αλλάξει τη ρουτίνα των ψυχιατρικών ασθενών, πιστοί καθώς ήταν στα ραντεβού τους με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής που συνδέει τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Υγείας του νησιού με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου (σσ : την οποία διευθύνει ο καθηγητής κ. Γ. Παπαδημητρίου), έχει λύσει το πρόβλημα της πρόσβασης προ πολλού, παρέχοντας σε κάθε ασθενή τη φροντίδα του εξωτερικού ιατρείου, χωρίς την ταλαιπωρία του ταξιδιού και το κόστος μεταφοράς, πολλές φορές και διαμονής, στην Αθήνα.

Την επιστημονική επιμέλεια του έργου της Μονάδας έχει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντ. Πολίτης, συνεπικουρούμενος από την κυρία Αναστασία Παππά, προϊσταμένη νοσηλεύτρια, ειδικά εκπαιδευμένη, και τον κ. Αντ. Καραγιαννίδη, εθελοντή, φοιτητή του Τμήματος Επισκεπτών Υγείας.

Στην «αντίπερα όχθη», της Άνδρου, το έργο της Τηλεψυχιατρικής στηρίζουν ο κ. Νίκος Θεολόγου, γενικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άνδρου και η κυρία Μαρία Αλεξάκη, κοινωνικός λειτουργός στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

«Ακολουθούμε το παράδειγμα της Φινλανδίας, όπου τεράστιες εκτάσεις καλύπτονται, από ψυχιατρικής πλευράς, κατ΄ αυτό τον τρόπο_ λόγω χιονιού», τονίζει ο κ. Πολίτης. «Η Μονάδα αντιμετωπίζει όλο το εύρος της ψυχοπαθολογίας: από αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού, έως διπολικές διαταραχές και περιπτώσεις κατάθλιψης. Το νησί έχει ευαισθητοποιηθεί, οι όποιες αρχικές αντιστάσεις έχουν καμφθεί, καθώς ασθενείς και οικείοι βλέπουν αποτελέσματα. Θέλουμε και να τη βελτιώσουμε, και να την εξελίξουμε την υπηρεσία αυτή».
Μόνον το 2011, 71 κάτοικοι της Άνδρου ήλθαν σε επαφή με το Αιγινήτειο, μέσω της Μονάδας Τηλεψυχιατρικής, στο πλαίσιο 58 προγραμματισμένων συνεδριών και 30 έκτακτων. Το 43% των περιστατικών χαρακτηρίζονται ως επείγοντα, με τα τακτικά να καταλαμβάνουν το 57% του συνόλου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk