• Αναζήτηση

Ολλανδία: «Χωρίς υπογραφή Σαμαρά, δεν δίνουμε χρήματα»

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται πλέον στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για να υπογράψει τις έγγραφες δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση.

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται πλέον στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για να υπογράψει τις έγγραφες δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση.

Σύμφωνα με το Reuters, την Τρίτη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ φέρεται να δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει επίσης δέσμευση από τον ηγέτη του μεγαλύτερου [ελληνικού] κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

»Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί… έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κ. Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση».

Απαραίτητη θεωρεί την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ και το Βερολίνο, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος μίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

Tη Δευτέρα η ΝΔ δημοσιοποίησε την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν πως χρειάζονται συγκεκριμένες αλλαγές στο κείμενο και να σταλεί στα κατάλληλα πρόσωπα (πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ).

Ουσιαστικά, αυτό που ζητείται πλέον από τον κ. Σαμαρά είναι να καταστήσει σαφές ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αφορούν και την μετά Παπαδήμο εποχή, δηλαδή και μετά τις εκλογές.

Κι αυτό διότι στην επιστολή προς το ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να δεσμευθεί ρητά για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης έως το 2015.

Μάλιστα, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι μετά την «μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου» ολοκληρώσει την αποστολή της, θα πρέπει να «τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές», προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος.

Newsroom ΔΟΛ

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk