• Αναζήτηση
  • Μπακαλιάρος με κρούστα ελιάς και καροτάκια τουρσί

    Υλικά για 3 άτομα

    3 φιλέτα μπακαλιάρου, φρέσκου
    2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Για την κρούστα ελιάς
    3-4 κ.σ. πολτό μαύρης ελιάς
    4-5 φέτες ψωμί, της προηγούμενης ημέρας, ψημένες και ψιλοκομμένες
    3-4 κλωνάρια θυμαριού, φρέσκου, μόνο τα φυλλαράκια
    1 σκελίδα σκόρδου
    ½ ματσάκι μαϊντανό
    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για τα καροτάκια τουρσί
    1 μάτσο καροτάκια (20-25 κομμάτια), καθαρισμένα
    500 ml μηλόξιδο, ανακατεμένο με 500 ml νερό
    1 κ.σ. ζάχαρη
    4 κόκκοι κάρδαμου, χοντροσπασμένοι
    1 κλωνάρι σέλινο
    1 μικρό κομμάτι τζίντζερ (πιπερόριζα), ψιλοκομμένο
    1 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
    10 κόκκοι πιπεριού
    αλάτι
    2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
    2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

    Εκτελεση

    Απλώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε ένα ταψί, τα λαδώνουμε, αλατιπερώνουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε στην άκρη.

    Κρούστα ελιάς:
    Σε ένα multi ρίχνουμε τον πολτό ελιάς, το ψωμί, το θυμάρι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    Φιλέτα μπακαλιάρου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το βούτυρο στα φιλέτα, απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρούστα ελιάς και ψήνουμε για 7-10 λεπτά.

    Καροτάκια τουρσί:
    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μηλόξιδο με το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα καροτάκια, τη ζάχαρη, το κάρδαμο, το σέλινο, το τζίντζερ, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού και αρκετό αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και τα σουρώνουμε.

    Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, ρίχνουμε τα καροτάκια και τα γλασάρουμε για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω στα καροτάκια, περιχύνοντας με έ.π. ελαιόλαδο.

    Τip
    Oσο πιο λευκός και πιο παχύς είναι ο μπακαλιάρος τόσο πιο γευστικό θα είναι το πιάτο.

    Αφιερώματα