Ο επικεφαλής μιας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών που κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν το 2010 τρεις Αφγανούς αμάχους καταδικάσθηκε την Πέμπτη σε ισόβια κάθειρξη από στρατοδικείο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Ο λοχίας Κάλβιν Γκιμπς, 26 ετών παραδέχθηκε ότι έκοβε τα δάχτυλα των θυμάτων του και τα κρατούσε ως πολεμικά τρόπαια.

Ο 26χρονος λοχίας κρίθηκε ένοχος 15 κατηγοριών, ανάμεσα στις οποίες κατηγορίες για τρεις φόνους εκ προμελέτης. Το πενταμελές στρατοδικείο είχε διαβουλεύσεις επί πέντε ώρες πριν τον κρίνει ένοχο και ανακοινώσει την ποινή.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Γκιμπς ήταν επικεφαλής μιας ομάδας πέντε στρατιωτών που, για να διασκεδάσουν, εκτέλεσαν Αφγανούς αμάχους στις αρχές του 2010 στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, φροντίζοντας να τοποθετήσουν όπλα στα πτώματα ώστε να εμφανίσουν τους φόνους ως νόμιμη άμυνα.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η ομάδα στρατιωτών βρισκόταν «εκτός ελέγχου», κάπνιζαν χασίς, ενώ έδειραν στρατιώτη που τους κατήγγειλε για χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με στρατιώτες που κατέθεσαν, ο Κ. Γκιμπς είχε ξεκινήσει να μιλάει για σενάρια δολοφονίας αμάχων μόλις πήγε στη διμοιρία, λέγοντας ότι θα ήταν εύκολο «να ξεφύγει».

Ο Κ.Γκιμπς θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει 10 χρόνια από την ποινή του, αποφάσισε το δικαστήριο.

Η δίκη του λοχία Γκιμπς είχε αρχίσει στις 28 Οκτωβρίου στη στρατιωτική βάση Λιούις Μακόρντ, στο νότιο Σηάτλ.

Από τους πέντε στρατιώτες που ενέχονται στην υπόθεση, τρεις έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι και καταδικαστεί σε ποινές από φυλάκιση 3 ετών ως κάθειρξη 24 ετών. Η δίκη του πέμπτου, του Μάικλ Ουάγκνον, δεν έχει γίνει ακόμη.