Νέοι περιορισμοί στον δακτύλιο από την 1η Μαΐου

Τα ΙΧ των οποίων η πρώτη άδεια κυκλοφορίας εκδόθηκε πριν από το 1990 θα μπορούν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μόνο τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα και τον Αύγουστο, προβλέπει ο σχεδιασμός για το νέο, «πράσινο» Δακτύλιο, ο οποίος προγραμματίζεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου

Τα ΙΧ των οποίων η πρώτη άδεια κυκλοφορίας εκδόθηκε πριν από το 1990 θα μπορούν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μόνο τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα και τον Αύγουστο, προβλέπει ο σχεδιασμός για το νέο, «πράσινο» Δακτύλιο, ο οποίος προγραμματίζεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Ακόμα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση, όλες τις ημέρες, των οχημάτων νέας τεχνολογίας που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα: ηλεκτροκίνητα, υβριδικά και βενζινοκίνητα τεχνολογίας Euro V ή μεταγενέστερης, με εκπομπές μικρότερες από 140 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Για τα υπόλοιπα ΙΧ θα συνεχίσει να ισχύει το σύστημα μονά-ζυγά.

Επίσης, τα φορτηγά άνω των 12 τόνων δεν θα κυκλοφορούν στην Αττική πλην ορισμένων κεντρικών δρόμων.

Πιο αναλυτικά:

Για τα οχήματα κάτω των 2,2 τόνων στο μικρό δακτύλιο

  • Τα οχήματα που θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα θα λαμβάνουν ειδικό πράσινο σήμα.
  • Κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, εντός του μικρού δακτυλίου ελεύθερα, εφόσον είναι τεχνολογίας Euro V ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα.
  • Κυκλοφορία εντός του δακτυλίου των οχημάτων με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας προ του 1990 μόνο τις μέρες και ώρες που δεν ισχύει ο μικρός δακτύλιος,
  • Κίνηση των οχημάτων που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες εντός του μικρού δακτυλίου με το σημερινό εκ περιτροπής σύστημα «μονών – ζυγών»/

Για τα φορτηγά

  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, έως 12 τόνους, ημερομηνίας πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1992, στο μεγάλο δακτύλιο.
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 12 τόνων, ημερομηνίας πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1992, στην Αττική, πλην των Εθνικών Οδών Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου, της Αττικής Οδού και των κύριων οδών πρόσβασης στα λιμάνια του Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.

Τέλος, το υπουργείο επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει διατήρηση της απαγόρευσης για τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ που δεν πληρούν τις προδιαγραφές EURO V και για τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά μεικτού βάρους κάτω των τεσσάρων τόνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk