• Αναζήτηση
 • Ψηφίστηκε από τη Βουλή το ειδικό τέλος ακινήτων

  Χωρίς καμία απώλεια από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίστηκε με 155 ψήφους (οι 154 βουλευτές του ΠαΣοΚ συν την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Ελσα Παπαδημητρίου), έναντι 142 «κατά», η τροπολογία για την επιβολή ειδικού τέλους επί των ακινήτων το οποίο θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

  Χωρίς καμία απώλεια από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίστηκε με 155 ψήφους (οι 154 βουλευτές του ΠαΣοΚ συν την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Ελσα Παπαδημητρίου), έναντι 142 «κατά», η τροπολογία για την επιβολή ειδικού τέλους επί των ακινήτων το οποίο θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

  Παρά την αγωνία που επικρατούσε από την περασμένη εβδομάδα, όταν αναβλήθηκε για σήμερα Τρίτη (27/9) η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, τελικώς όλοι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ υπερψήφισαν την επίμαχη τροπολογία δημιουργώντας ένα αίσθημα ανακούφισης στην κυβέρνηση.

  «Στην πρίζα» οι επιτελείς της ΚΟ του ΠαΣοΚ

  Μέχρι την τελευταία στιγμή οι επιτελείς της ΚΟ του ΠαΣοΚ, τόσο ο γραμματέας της κ. Β. Έξαρχος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, βρίσκονταν σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές ή ακόμα και απουσίες βουλευτών του κόμματος. Έτσι βουλευτές που την περασμένη εβδομάδα δήλωναν ασθενείς, εμφανίστηκαν κανονικά και έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Μεταξύ αυτών ο κ. Δ. Παπουτσής, ο οποίος προσήλθε στην ψηφοφορία με πατερίτσες, η κυρία Μάγια Τσόκλη, αλλά και οι κκ. Σ. Εμινίδης και Θ. Ρομπόπουλος, για τον οποίο, σύμφωνα με κάποιες πηγές, προς στιγμήν επικράτησε αγωνία, καθώς δεν απαντούσε στο κινητό του.

  Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, ενώ ήδη από νωρίς ο κ. Ι. Βούρος, ο οποίος εφέρετο έτοιμος ακόμη και να παραιτηθεί, είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία δίνοντας «μια ακόμη ευκαιρία στην κυβέρνηση να υλοποιήσει επιτέλους τις υποχρεώσεις που ανέλαβε αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα ψήφους εμπιστοσύνης που της έχω προσφέρει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

  «Μπετόν αρμέ…»

  Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στη Βουλή το γεγονός ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους ανυπόστατες φήμες για βουλευτές οι οποίοι ενδέχετο να καταψηφίσουν, κάτι το οποίο όχι μόνον δεν συνέβη, αλλά τουναντίον η κοινοβουλευτική ομάδα εμφανίστηκε «μπετόν αρμέ», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες του κόμματος.

  Επίσης, με τις 154 ψήφους του ΠαΣοΚ (έναντι 143 «κατά») ψηφίστηκε και η τροπολογία για την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων με κοινές μετοχές, όπου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τη λήξη της θητείας των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.

  Διευκρινίσεις Βενιζέλου

  Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ότι εκτός των κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών, εξαιρούνται από το ειδικό τέλος και οι κοινόχρηστοι χώροι των ξενοδοχείων. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης τον κάλεσε να συμπεριλάβει και τα τουριστικά καταλύματα.

  Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην εφαρμοστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα αποσαφηνίζονται και οι λεπτομέρειες σχετικά με την αντιμετώπιση διαφόρων ειδικών κατηγοριών πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και υποστηρίζονται από τεχνικά μέσα και ως εκ τούτου το ηλεκτρικό ρεύμα είναι «όρος ύπαρξης», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

  Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σχετικά με απαλλαγή από το τέλος ιδιοκτητών οι οποίοι μισθώνουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο. «Απορώ πώς προέκυψε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk