Υπό «επιτήρηση» οι επισκέψεις Πατριαρχών στην Ελλάδα

Προσπάθεια να περιορίσει και να ελέγξει τις επισκέψεις των Προκαθημένων στην Ελλάδα καταβάλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας. Με εγκύκλιό τους οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες δηλώνουν στους αρχιερείς ότι όλες οι προσκλήσεις προς τους Προκαθημένους, δηλαδή Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πρέπει να απευθύνονται μέσω της Ιεράς Συνόδου και σε καμία περίπτωση απευθείας από τους μητροπολίτες

Προσπάθεια να περιορίσει και να ελέγξει τις επισκέψεις των Προκαθημένων στην Ελλάδα καταβάλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας. Με εγκύκλιό τους οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες δηλώνουν στους αρχιερείς ότι όλες οι προσκλήσεις προς τους Προκαθημένους, δηλαδή Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πρέπει να απευθύνονται μέσω της Ιεράς Συνόδου και σε καμία περίπτωση απευθείας από τους μητροπολίτες. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι η ίδια τακτική πρέπει να ακολουθείται και όταν απευθύνονται προσκλήσεις προς τους προκαθημένους από δημόσιους και ιδιωτικούς, οργανισμούς ή και ιδρύματα.

Η εγκύκλιος αποφασίστηκε να αποσταλεί στις 16 Ιουνίου, φέρει όμως ημερομηνία δημοσίευσης 12 Ιουλίου. Και οι δύο ημερομηνίες συμπίπτουν χρονικά με τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και προκαλεί πολλά ερωτήματα η συγκεκριμένη απόφαση καθώς όλες οι προσκλήσεις είχαν απευθυνθεί προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο μέσω της Ιεράς Συνόδου.
Το εντυπωσιακό είναι οτι η Ιερά Σύνοδος σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις άμεσες αντιδράσεις απο τους Προκαθημένους εξαιτίας της ενέργειάς της δηλώνει ότι εκδίδει την εγκύκλιο επειδή «κατά καιρούς ερωτάται η Ιερά Σύνοδος υπό Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών (…), αλλά και προέδρων ενίων Δημοσίων ή Ιδιωτικών Ιδρυμάτων ή ετέρων Φορέων, ου μήν άλλά και υπό λοιπών προσώπων εν υπεροχή όντων ποία είναι η προβλεπομένη Κανονική Τάξις και Πράξις της Εκκλησίας (…)».

Ακόμη τονίζει ότι στόχος της είναι η «αρτιωτέρα προετοιμασία της επισκέψεως, ου μόνον εκ μέρους της προσκαλούσης οικείας Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και εκ μέρους της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Αρχής ημών». Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφασή της έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί εντάσεις και προβληματισμούς μεταξύ των Προκαθημένων και των Ιεραρχών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk