Μέρκελ κατά των οίκων αξιολόγησης

Πυρά κατά των οίκων αξιολόγησης εξαπολύουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λόγω της στάσης που τηρούν σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Τρίτη ότι τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί «δεν θα επιτρέψουν να τους στερήσουν (σ.σ.: οι οίκοι αξιολόγησης) την ελευθερία τους να αποφασίζουν» για τη στήριξη της Ελλάδας.

«Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, πιστεύω ότι είναι σημαντικό εμείς, και λέγοντας εμείς εννοώ την τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην επιτρέψουμε να στερηθούμε την ελευθερία μας να αποφασίζουμε», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Βασίζομαι στις εκτιμήσεις αυτών των τριών θεσμών», δήλωσε.

Η κ. Μέρκελ ερωτήθηκε αν είναι ενδεχομένως δυσαρεστημένη επειδή ο οίκος Standard and Poor’s απείλησε να κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία αν ισχύσει ως έχει το γαλλικό σχέδιο για τη συμμετοχή των τραπεζών.

Οι Ευρωπαίοι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεωκοπία της Ελλάδας, τόνισε την Τρίτη ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει καμία χρεοκοπία», είπε, μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι. «Θα υπεραμυνθούμε του ευρώ με όλες μας τις δυνάμεις, το ελληνικό ζήτημα είναι επίσης και ζήτημα του ευρώ», προσέθεσε.

Ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης

Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, πρόταση την οποία έχει ήδη κάνει και θα υποστηρίξει ενεργά στο μέλλον, ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιένη, καταγγέλλοντας συγχρόνως τους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης, που στη διάρκεια πολιτικών εξελίξεων «προώθησαν την κερδοσκοπία αντί να φροντίσουν για τη σταθερότητα».

Εκφράζοντας την οργή του για την απόρριψη από αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης της γαλλικής πρότασης για το ελληνικό πακέτο βοήθειας, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως θα υποστηρίξει με έμφαση, σε επίπεδο των αρχηγών κυβερνήσεων, τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς, όπως σημείωσε, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητοι οίκοι αξιολόγησης με γνώση του χώρου και αισθητήριο για τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο κ. Φάιμαν παρέπεμψε στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ίδρυση ενός οίκου αξιολόγησης για την Ευρώπη μέσω ενός ιδρύματος, θέμα το οποίο ο ίδιος συζήτησε ήδη πριν μερικές εβδομάδες με άλλους ηγέτες, ενώ θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, για παράδειγμα, με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Αυστριακός καγκελάριος συμμερίζεται πλήρως τη δριμύτατη κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των ΗΠΑ που είχε ασκήσει, σε συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέρας, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Ο κ. Νοβότνι έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συζήτηση με τους οίκους αξιολόγησης, διότι, όπως παρατήρησε, αυτοί αξιολογούν ακόμη και εν μέρει παραιτήσεις ως απώλεια, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μια παράδοξη κατάσταση, καθώς οι ίδιες τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας, διότι το συμφέρον τους βρίσκεται στη σταθερότητα της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk