Σημαντική απόφαση, που ενισχύει το τεκμήριο αθωότητας εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μετά από προσφυγή του πρώην πρύτανη του Παντείου κ. Δημ. Κώνστα για την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο πανεπιστήμιο, που εκδικάζεται αυτή την περίοδο στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε δεύτερο βαθμό.

Με την απόφαση καταδικάζεται η χώρα μας για παραβίαση της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα για τα άρθρα, που προστατεύουν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η παραβίαση για το δικαστήριο θεμελιώνεται σε δηλώσεις τόσο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κων. Καραμανλή (μιλούσε για πρωτοφανές σκάνδαλο ), όσο και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη, αλλά και του τότε υφυπουργού κ. Πέτρου Δούκα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δηλώσεις στοχοποιούσαν τον πρώην πρύτανη, ενώ με αυτές σημειωνόταν και επίθεση εναντίον των πολιτικών και πανεπιστημιακών, οι οποίοι κατέθεσαν στη δίκη πρώτου βαθμού ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας δεν θεμελιώνουν μόνο οι δηλώσεις δικαστικών, αλλά και ανωτάτων κρατικών λειτουργών».

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι έχει παραβιαστεί το θεμελιώδες δικαίωμα του κατηγορουμένου ενόψει της εκδίκασης της έφεσης του από το Εφετείο. Στον πρώην πρύτανη επιδικάστηκε το ποσό των 22.000 ευρώ για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα.

Η υπόθεση αφορούσε οικονομικές ατασθαλίες στο Πάντειο, αλλά η διεξαγωγή της πρωτόδικης δίκης έχει δεχτεί οξεία κριτική, τόσο για την ανάγνωση ανωνύμων επιστολών, όσο και για την άρνηση διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης. Τα πρακτικά της πρωτόδικης δίκης διορθώθηκαν εξάλλου από άλλο δικαστήριο το 2010.