Το 2007, χρονιά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε με οριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών, ξεκίνησε ο κατήφορος για την ελληνική οικονομία. Τα επίσημα πλέον στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) αποκαλύπτουν ότι η δεύτερη αυτή θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο 74 δισ. ευρώ, όσο το έλλειμμα που δημιούργησε.

Το 2007 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, το 2008, αυξήθηκε στα 23,1 δισ. ευρώ, για να εκτοξευθεί στα 36 δισ. ευρώ το 2009, όταν και πάλι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε δύο φορές τη χώρα σε εκλογές εν μέσω βαθιάς ύφεσης.

Στις 16 Αυγούστου 2007 ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια την πρότασή του για διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή που επέδωσε ο τότε πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε την οικονομία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008 ως βασικούς λόγους για να προσφύγει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ηταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε και έγιναν πρόωρες εκλογές για την κατάρτιση προϋπολογισμού. Εναν χρόνο μετά, όλες οι εξαγγελίες για την οικονομία που έγιναν από τον τότε πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη πριν και μετά τις εκλογές διαψεύστηκαν παταγωδώς. Και σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε ακόμη στο χείλος της χρεοκοπίας.

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα» ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής «παρουσίασε θεαματική βελτίωση και βρίσκεται πλέον κάτω από τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.Η χώρα απέκτησε σε ευρωπαϊκό αλλά και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο την οικονομική και όχι μόνο αξιοπιστία που της αρμόζει.Φυσικά η προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του ελλείμματος πρέπει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα και θα συνεχιστεί».

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «κλείδωσε» τα δημοσιονομικά στοιχεία για την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας πως αυτό που ισχυριζόταν τότε στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής, ότι «η χώρα απέκτησε σε ευρωπαϊκό αλλά και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο την οικονομική και όχι μόνο αξιοπιστία που της αρμόζει», ήταν ένα ψέμα.

Το 2007 μόλις είχαμε βγει από την επιτήρηση στην οποία είχε οδηγήσει η δημοσιονομική απογραφή του 2004, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ (6,4% του ΑΕΠ). Στη συνέχεια, το 2008, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 23,1 δισ. ευρώ (9,8% του ΑΕΠ), για να εκτοξευθεί στα 36,3 δισ. ευρώ το 2009 (15,4%) του ΑΕΠ, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε εκ νέου δύο φορές τη χώρα σε εκλογές εν μέσω βαθιάς ύφεσης.

Δηλαδή σε τρία χρόνια το έλλειμμα επιβαρύνθηκε κατά 74 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 127,1% του ΑΕΠ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ