Με τον Κολομβιανό Φαλκάο να… μεταμορφώνεται σε δράκο, η Πόρτο συνέτριψε 5-1 τη Βιγιαρεάλ στον πρώτο μεταξύ του ημιτελικό του Europa League και έκλεισε θέση για για τον τελικό του Δουβλίνου. Προβάδισμα πρόκρισης απέκτησε η Μπενφίκα μετά τη νίκη της με 2-1 επί της Μπράγκα στον πορτογαλικό εμφύλιο του δεύτερου ζευγαριού των ημιτελικών.

Μπενφίκα-Μπράγκα 2-1

Πλεονέκτημα για την πρόκριση στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ πήρε η Μπενφίκα μετά τη νίκη της επί της Μπράγκα με 2-1. Το πρώτο γκολ για τους «αετούς» πέτυχε ο Ζαρντέλ στο 50΄ ωστόσο η απάντηση από τους φιλοξενουμένους ήρθε μόλις τρία λεπτά αργότερα με τον Βαλντίνιο. Πάντως, οι γηπεδούχοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, καθώς ο Καρντόσο στο 59′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Διαιτητής: Κρέγκ Τόμσον (Σκοτία)

Κίτρινες: Αϊμάρ – Ροντρίγκες, Βαλντίνιο, Μιγκελ Γκαρσία

ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ζόρζε Ζεσούς): Ρομπέρτο, Μάξι Περέιρα, Λουιζάο, Ζαρντέλ, Φάμπιο Κοεντράο, Κάρλος Μαρτινς (65′ Χάρα), Τσάβι Γκαρσία, Σέζαρ (66′ Γκαϊτάν), Σαβιόλα (86′ Άιρτον), Πάμπλο Αϊμάρ, Οσκαρ Καρντόσο.

ΜΠΡΑΓΚΑ (Ντομίνγκος Πασιένζα): Μοράες, Μιγκέλ Γκαρσία, Ροντρίγκες, Παουλάο, Σίλβιο, Αλαν, Βαλντίνιο, Ούγκο Βιάνα (63′ Μοσορό), Λεάντρο Σαλίνο, Μεγιόνγκ (55′ Κουστόντιο), Λίμα (84′ Κακά).

Πόρτο-Βιγιαρεάλ 5-1

«Αγκαλιά» με την πρόκριση στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ βρίσκεται η Πόρτο, που συνέτριψε 5-1 τη Βιγιαρεάλ στο «Ντραγκάο» στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους «Δράκους» ήταν ο Κολομβιανός Ρανταμέλ Φαλκάο που πέτυχε τέσσερα γκολ, όλα στο β’ ημίχρονο.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει η Βιγιαρεάλ, που έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της, δεν απειλήθηκε καθόλου και προηγήθηκε σε ιδανικό σημείο, με τον Κάνι στο 45′. Ενα μεγάλο βήμα για τους Ισπανούς, που όμως δεν είχαν υπολογίσει στην… καταιγίδα του β’ ημιχρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε τέτοια μεταμόρφωση από τους γηπεδούχους, που ισοφάρισαν στο 49′ με πέναλτι που κέρδισε (ανατροπή από τον Λόπεθ) και εκτέλεσε ο Φαλκάο. Στο 61′ ο Φρέντι Γκουαρίν με εξαιρετική ατομική ενέργεια έδωσε το προβάδισμα στου «Δράκους» και ακολούθησαν τρία γκολ του Φαλκάο στο 67′, το 75′ και το 90′ για να διαμορφωθεί το θριαμβευτικό 5-1. Το μόνο πυ έχει να κάνει πλέον η Πόρτο είναι να διαφυλάξει το υπέρ της σκορ στη ρεβάνς της επόμενης Πέμπτης, στο «Μαδριγάλ».

Διαιτητής: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

Κίτρινες: Χουλκ, Φερνάντο, Ελτον – Βαλέρο, Κατάλα, Ντιέγκο Λόπεθ

ΠΟΡΤΟ (Αντρέ Βίγιας Μπόας): Ελτον, Σαπουνάρου, Ρολάντο, Οταμέντι, Περέιρα, Γκουαρίν (77′ Σόουζα), Φερνάντο, Μουτίνιο, Χουλκ (84′ Τζέιμς Ροντρίγκες), Φακλάο, Κρίστιαν Ροντρίγκες (72′ Βαλέρα)

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ (Χουάν Κάρλος Γκαρίδο): Ντιέγκο Λόπεθ, Γκασπάρ, Μαρτσένα, Μουζάκιο, Κατάλα, Κάνι (71′ Ματίγια), Βαλέρο (67′ Μουμπάρακ), Σοριάνο, Καθόρλα, Νιλμάρ (72′ Μάρκο Ρουμπέν), Ρόσι