«Ηρθε η ώρα να κρίνει η Δικαιοσύνη τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει σε βάρος πέντε νεαρών αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν έδρα σε γνωστό «στέκι» των Εξαρχείων για την τραγωδία στο υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Σταδίου. Τα περισσότερα στοιχεία βασίζονται σε αναλύσεις οπτικού υλικού αλλά και σε καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων. Θα στείλουμε τις επόμενες ημέρες έναν ογκώδη φάκελο στις δικαστικές αρχές οι οποίες πλέον θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις».
Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε μιλώντας προς το «ΒΗΜΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την έρευνα της ΕΛΑΣ σχετικά με τον εμπρησμό – στις 5 Μαίου 2010 – του υποκαταστήματος στην οδό Σταδίου 23 που κόστισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενούς της.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν αναλύσει περισσότερα από 90 βίντεο από κάμερες της αστυνομίας αλλά και καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, στα οποία αποτυπώνονται οι κινήσεις των βασικών υπόπτων. Παράλληλα έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 70 καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, και όχι μόνο, προκειμένου να τεκμηριώσουν την εμπλοκή των προαναφερόμενων υπόπτων. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες είχε αναπτυχθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης των υπόπτων αλλά και καταγραφής των κλήσεων από τα κινητά τους τηλέφωνα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η εμπλοκή των συγκεκριμένων ατόμων.
Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται και η άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Γεώργιο Καλούδη, ο οποίος χειρίζεται τον φάκελο των σοβαρών ελλείψεων σε θέματα πυρασφάλειας που είχε το υποκατάστημα. Ο δικαστικός λειτουργός έχει ζητήσει από την ΕΛΑΣ συμπληρωματικά στοιχεία για τις κινήσεις και τις σωματικές βλάβες που είχαν υποστεί άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας οι οποίοι είχαν διασωθεί της πυρκαγιάς.
Πέντε στο στόχαστρο
Η έρευνα για το τραγικό περιστατικό πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας σε συνεργασία με τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ. Οι αξιωματικοί ανέλυσαν τις κινήσεις – πριν και μετά την επίθεση – ενός «μπλοκ» αναρχικών που είχε παρεισφρύσει στο μεγάλο συλλαλητήριο εκείνης της ημέρας. Κατόρθωσαν να απομονώσουν πέντε πρόσωπα που φαίνεται να πρωτοστατούν στον εμπρησμό της τράπεζας αλλά και να σχετίζονται με άλλες επιθέσεις που σημειώθηκαν με μικρή χρονική διαφορά σε ένα βιβλιοπωλείο και σε ένα κατάστημα με υποδήματα.
Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, «έχει γίνει μια μεθοδική έρευνα με τον συνδυασμό στοιχείων από βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες. Τα πρόσωπα των εμπλεκόμενων σε ορισμένα καρέ διακρίνονται σχετικά ευκρινώς. Εχουμε κάνει σύγκριση με φωτογραφίες υπόπτων από προηγούμενες προσαγωγές αντιεξουσιαστών ενώ τους παρακολοθούσαμε επί μήνες. Περιμέναμε πάντα να κάνουν ένα μοιραίο λάθος, να μας «δείξουν» τις διασυνδέσεις τους. Τώρα στέλνουμε όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Ομως ξέρουμε ότι η άσκηση ποινικών διώξεων με βάση οπτικό υλικό και αναγνώριση υπόπτων από φωτογραφίες, είναι μερικές φορές προβληματική διαδικασία».
Στον φάκελο της επίθεσης περιλαμβάνονται και στοιχεία από τις εσωτερικές συγκρούσεις που υπήρχαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο για τον εμπρησμό και τη δολοφονία των τριών εργαζομένων, από τις οποίες φέρεται να ανέκυψαν ορισμένα στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.
Τα μέτρα ασφαλείας
Ενα δεύτερο μέρος της έρευνας αφορά τον καταλογισμό ευθυνών ύστερα από το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2010 σχετικά με τα ελλειπή μέτρα ασφαλείς στο υποκατάστημα. Ανάμεσα στα άλλα, στο πόρισμα που αποκάλυψε το «ΒΗΜΑ» στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, διαπιστώνεται ότι οι 27 υπάλληλοι του υποκαταστήματος που προσπάθησαν να διασωθούν μετά τον εμπρησμό βρέθηκαν μέσα σε μια… σιδερένια κλούβα. Η μοναδική έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη, ενώ είχε χαθεί ένα τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει. Η τραγωδία ίσως θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν ήταν συμπτωματικά ανοικτή μια πόρτα διαφυγής για λόγους εξαερισμού επειδή μύριζε μία τουαλέτα!