Apple: iPhones και iPad δεν «κατασκοπεύουν»

«Η Apple ποτέ δεν κατέγραψε τις τοποθεσίες των χρηστών των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων iPhone και των υπολογιστών-ταμπλετών iPad 3G, ούτε σκοπεύει να το πράξει στο μέλλον» αναφέρει η Apple σε ανακοίνωσή της, ενώ τις ίδιες διαβεβαιώσεις εκφράζει και ο επικεφαλής της εταιρείας Στιβ Τζομπς, αρκετές μέρες μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε διεθνώς σχετικά με το ζήτημα.

«Η Apple ποτέ δεν κατέγραψε τις τοποθεσίες των χρηστών των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων iPhone και των υπολογιστών-ταμπλετών iPad 3G, ούτε σκοπεύει να το πράξει στο μέλλον» αναφέρει η Apple σε ανακοίνωσή της, ενώ τις ίδιες διαβεβαιώσεις εκφράζει και ο επικεφαλής της εταιρείας Στιβ Τζομπς, αρκετές μέρες μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε διεθνώς σχετικά με το ζήτημα

Ερευνητές στο πεδίο της διαδικτυακής ασφάλειας αποκάλυψαν πρόσφατα ότι υπάρχει ένας κρυφός φάκελος στις εν λόγω συσκευές, ο οποίος περιέχει ένα αρχείο με λεπτομέρειες όλων των γεωγραφικών τοποθεσιών όπου έχουν βρεθεί οι κάτοχοι iPhone και iPad 3G (που «τρέχουν» το τελευταίο λειτουργικό σύστημα iOS 4).

Μερικοί χρήστες μάλιστα κατάφεραν να εξάγουν τα δεδομένα του αρχείου (συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκους) και να τα δημοσιοποιήσουν με την μορφή χαρτών.

Από την πλευρά της, η Apple, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρει ότι «το iPhone δεν καταγράφει την τοποθεσία σας. Μάλλον, διατηρεί μια βάση δεδομένων των σημείων Wi-Fi (hotspots) και των κεραιών
κινητής τηλεφωνίας πέριξ της τρέχουσας τοποθεσίας σας, μερικές από τα οποία μπορεί να απέχουν περισσότερα από 160 χιλιόμετρα από τη συσκευή σας, προκειμένου να βοηθήσει το iPhone σας να υπολογίσει γρήγορα και με ακρίβεια την τοποθεσία του, όταν του ζητηθεί κάτι τέτοιο».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την εταιρία, η συσκευή δεν καταγράφει κάθε στιγμή τις κινήσεις του χρήστη, αλλά εντοπίζει τις πιο κοντινές υποδομές κινητής τηλεφωνίας και ασύρματων δικτύων. Η Apple διευκρίνισε ότι αυτά τα στοιχεία, στη συνέχεια, στέλνονται σε αυτήν με ανώνυμο και κρυπτογραφημένο τρόπο, με συνέπεια η ίδια, όπως τονίζει, να μην μπορεί να εντοπίσει εξατομικευμένα την πηγή αποστολής των δεδομένων.

Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων σχετίζεται με την παροχή στοιχείων στις εταιρίες μάρκετινγκ και διαφήμισης για να «σερβίρουν» στους χρήστες τα κατάλληλα διαφημιστικά μηνύματα, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του. Η Apple
έχει δηλώσει ότι δεν παραχωρεί σε τρίτους αυτά τα στοιχεία, αν δεν έχει τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη.

Όμως η εταιρία παραδέχεται ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως τα συλλεγόμενα με αυτόν τον τρόπο στοιχεία πηγαίνουν πολλούς μήνες πίσω στο παρελθόν, όταν αποθηκεύονται. «Δεν θα έπρεπε. Πρόκειται για ένα ελάττωμα, που σκοπεύουμε να διορθώσουμε σύντομα», ανέφερε η Apple, που διευκρίνισε ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξει μια δωρεάν ενημέρωση του λογισμικού iOS, η οποία θα κρυπτογραφήσει το αρχείο αποθήκευσης αυτών των στοιχείων. Το αρχείο επίσης θα μπορεί να διαγραφεί, όταν απενεργοποιείται στη συσκευή η λειτουργία υπηρεσιών γεω-εντοπισμού. Ακόμα θα μειωθεί από ένα χρόνο σε επτά μέρες το πολύ η χρονική διάρκεια αποθήκευσης αυτών των δεδομένων, ενώ θα σταματήσει να γίνεται δεύτερη αποθήκευση («back-up») των στοιχείων στο iTunes.

Ανησυχίες για την ασφάλεια

Όμως αναλυτές εκτιμούν ότι, αν και η εταιρία ανταποκρίθηκε με ασυνήθιστη διαφάνεια στις κατηγορίες, προσπαθώντας να διορθώσει το πρόβλημα, τελικά, χωρίς να το θέλει, ίσως να δημιούργησε ένα -έστω προσωρινό- κίνδυνο από άποψη ασφάλειας για τους κατόχους iPhone, καθώς οι χάκερ ξέρουν πλέον ότι υπάρχει ένας ευάλωτος φάκελος με μη κρυπτογραφημένα δεδομένα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης.

Το θέμα έχει πάρει ευρύτερη διάσταση και ήδη το Αμερικανικό Κογκρέσο, δια της αρμόδιας επιτροπής του, έχει ζητήσει από πολλές εταιρίες (Apple, Google, Microsoft, Nokia, RIM, HP κ.α.) να διευκρινίσουν αν οι συσκευές τους
καταγράφουν, αποθηκεύουν και μοιράζονται με τρίτους στοιχεία σχετικά με τις κινήσεις των χρηστών. Η Apple προτίθεται να καταθέσει σε αυτή την επιτροπή και σε άλλες αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της Google δήλωσαν ότι οι χρήστες «έξυπνων» τηλεφώνων που «τρέχουν» το λειτουργικό της Android, μπορούν να επιλέξουν, αν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογής τέτοιων στοιχείων, τα οποία, όπως είπαν, στέλνονται στη συνέχεια ανώνυμα στους κεντρικούς υπολογιστές της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk