ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Επίθεση κατά Ρακιντζή για το πόρισμα

Με αγωγές κατά του Δημοσίου και απεργιακές κινητοποιήσεις επιχειρεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να μπλοκάρει την διάθεση ποσοστού 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο, το 2012 όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Με αγωγές κατά του Δημοσίου και απεργιακές κινητοποιήσεις επιχειρεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να μπλοκάρει την διάθεση ποσοστού 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο, το 2012 όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Την πλήρη αντίθεσή του στην περαιτέρω μετοχοποίηση εξέφρασε πριν από λίγο και επίσημα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος προαναγγέλοντας συνεχείς κινητοποιήσεις του Σωματείου.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου για τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία οι ίδιοι υπολογίζουν σε 12 δις ευρώ.

Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στην πρωϊνή εκπομπή του Mega ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνης και χαρακτήρισε το νούμερο υπερβολικό λέγοντας ότι εκπονείται αναλυτική αναλογιστική μελέτη και για τα ασφαλιστικά της ΔΕΗ που θα καταδείξει τα πραγματικά μεγέθη.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε από τον εισαγγελέα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί όλων των στελεχών της ΓΕΝΟΠ, της τωρινής διοίκησης αλλά και παλαιότερων, αρχίζοντας πρώτα από τον δικό του.

Η ΓΕΝΟΠ αντιτίθεται στη μετοχοποίηση υποστηρίζοντας ότι αν δοθεί 17% σε ιδιώτες, δεν είναι βέβαιο οτι θα βρει η ΔΕΗ τα απαραίτητα κεφάλαια για επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές, αντίθετα, το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο από τα μερίσματα, θα είναι πολλαπλάσιο. «Είναι απαράδεκτο να πωληθεί το 17% για εισπρακτικούς λόγους, όταν πριν από 2,5 χρόνια, η μετοχή ήταν στα 38 ευρώ, και σήμερα κινείται στα 11 ευρώ», είπε ο κ. Φωτόπουλος, αν και η μετοχοποίηση θα γίνει το 2012 και όχι σήμερα.

Ο κ. Φωτόπουλος υπεραμύνθηκε των παροχών της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ λέγοντας ότι βασίζονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκρίνισε για ένα τιμολόγιο που εμφανίστηκε στο πόρισμα με ποσό 7.085 ευρώ για μια βράδια σε ξενοδοχείο ότι αποτελούσε φιλοξενία 26 συνδικαλιστών και όχι ενός.

Για την αποστολή δώρων σε υπουργούς δήλωσε ότι δεν θα επαναληφθούν, ενώ επέκρινε στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ, ότι έστελναν δώρα σε ανταγωνιστές της.

Ασκησε επίσης κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι «παλαιότερα στήριζαν τους συνδικαλιστές, ενώ τώρα τους χαρακτηρίζουν ανεύθυνους» ενώ στράφηκε και κατά τού γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, αναφέροντας ότι «το πόρισμα για τη ΓΕΝΟΠ έγινε κατά παραγγελία της τρόικας».

Οι άνθρωποι της ΓΕΝΟΠ έδωσαν επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε όποια χώρα άνοιξε η αγορά ηλεκτρισμού και εισήλθαν μαζικά ιδιώτες (Αγγλία, Νορβηγία, Δανία) τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν από 24% ως και 90% σε μία δεκαετία (2000-2009), ενώ πάντοτε σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ την ίδια περίοδο στην Ελλάδα οι αυξήσεις ήταν 38%.

Εξέφρασαν επίσης οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αντίθεση με την παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες: .«Αν η κυβέρνηση παραχωρήσει, όπως απαιτεί η Κομισιόν το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, αυτόματα η αξία της ΔΕΗ μειώνεται, άρα και η αξία της μετοχής της θα πέσει. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν η κυβέρνηση, τι θέλει ακριβώς να κάνει στον τομέα της ενέργειας», έλεγαν προ ολίγου, επιμένοντας ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή αφού ακόμη και με την επιβάρυνση των ρύπων από το 2013, θα παραμείνει ανταγωνιστικό καύσιμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk