Στα χαρακώματα η Δεξιά για την απογραφή

Στα χαρακώματα βρίσκεται το σύνολο πλέον της κεντροδεξιάς και ο πόλεμος για το εάν ήταν ή όχι καταστροφική και εγκληματική απόφαση η απογραφή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με συνέπεια να πλήττεται η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.

Στα χαρακώματα βρίσκεται το σύνολο πλέον της κεντροδεξιάς και ο πόλεμος για το εάν ήταν ή όχι καταστροφική και εγκληματική απόφαση η απογραφή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με συνέπεια να πλήττεται η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μια χρονική στιγμή που πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση θα ανέμεναν να υπάρξει εσωκομματική νηνεμία ενόψει και του «Ζαππείου ΙΙ» και να σταματήσει το πολιτικό αυτομαστίγωμα για το παρελθόν, πολλοί βουλευτές και αρκετά στελέχη, ρίχνουν νερό στο μύλο της εσωστρέφειας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ υπάρχει διχασμός των «γαλάζιων» βουλευτών για τη σκοπιμότητα της ηγεσίας της Ν.Δ. να αποκηρύξει την απογραφή, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, επιχειρούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους.

Συγκεκριμένα, ΛΑΟΣ και Συμμαχία, θέλοντας να…χαϊδέψουν πολιτικά τα αυτιά του κ. Κ. Καραμανλή, στηρίζουν τον τέως Πρωθυπουργό και επιτίθενται με σφοδρότητα στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, κατ’ εντολή του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά, διαχώρισε τον κ. Καραμανλή από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Ο κ. Μιχελάκης, αφού επανέλαβε τη φράση, ότι «η απογραφή έχει αποδειχθεί λάθος» επέρριψε την ευθύνη για την απογραφή στον άλλοτε πανίσχυρο «τσάρο» της οικονομίας, αφού ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να εμφανίζεται πως προχωρεί σε οριστική ρήξη με τον τέως Πρωθυπουργό. Μάλιστα, σημείωσε ότι «αυτή η ιστορία αφορά τον κ. Αλογοσκούφη» και χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή.

Βέβαια, η καίρια επισήμανση που κάνουν πολλοί βουλευτές, είναι η αδυναμία να πείσουν τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., ότι ο κ. Καραμανλής δεν είχε άποψη για την οικονομία και απλά συμφώνησε με τον κ. Αλογοσκούφη.

Άλλοι βουλευτές, εξέφραζαν απορία για την επιλογή της ηγεσίας στην παρούσα χρονική στιγμή να αναζωπυρωθεί το θέμα της απογραφής. Άλλοι έθεταν το ερώτημα ποια είναι η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής και ποιο το τελικό πολιτικό όφελος.

Ενώπιον του κινδύνου να επισκιαστεί –λόγω της συζήτησης για την απογραφή- κάθε δραστηριότητα της Ν.Δ. το προσεχές διάστημα, ο κ. Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Βήματος online τόνισε: «Εμείς προχωράμε μπροστά και κοιτάζουμε τα πραγματικά προβλήματα. Κάνουμε γενναία αυτοκριτική, τα αφήνουμε όμως πίσω γιατί υπάρχει λύση, υπάρχει πρόγραμμα και ελπίδα για να βγούμε από την κρίση».

Παρά το σιωπητήριο που έχει επιβάλλει η ηγετική ομάδα, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που δημόσια τοποθετήθηκαν, ενισχύοντας την εσωκομματική συζήτηση. Παράλληλα οι αλλεπάλληλες αναφορές επιβεβαίωσαν αυτό που λένε πολλοί, ότι ο χρόνος που επελέγη να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα ήταν άκρως ακατάλληλος, ανεξάρτητα από την ορθότητα ή όχι της επιλογής της ηγεσίας της Ν.Δ. να αποκηρύξει το παρελθόν.

Η δήλωση-βόμβα του Μαρκόπουλου

Στην σκληρή κομματική γραμμή κινήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κ. Μαρκόπουλος που τόνισε (ράδιο 9), ότι η απογραφή όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, προσέθεσε στη φήμη και στο ρυθμό της οικονομίας περισσότερα αρνητικά κύματα απ’ όσα θετικά.

Η φράση που πυροδότησε νέα ποικίλα αρνητικά σχόλια, ήταν όταν συνέδεσε τον κ. Καραμανλή με τον κ. Σημίτη, λέγοντας: «Ο Καραμανλής είναι πολύτιμος ως ένας πρώην πρωθυπουργός, όσο πολύτιμος είναι αυτή τη στιγμή και ο Κώστας Σημίτης, που όταν ένας πρώην πρωθυπουργός λέει μία κουβέντα, έχει βάρος».

Αντίθετα, πιο ήπιος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Νότης Μηταράκης που προτίμησε (ρ/σ real) να μιλήσει για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Όχι στα αυτομαστιγώματα

Σαφείς αποστάσεις από τον εσωκομματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει τήρησε ο γραμματέας Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης, εκ των ηγετικών στελεχών που έχει την άνεση να συνομιλεί με τον κ. Καραμανλή.

«Είναι λάθος, οι πολιτικές δυνάμεις να κοιτούν προς τα πίσω. Αρνούμαι να σχολιάσω το παρελθόν. Η αυτοκριτική της ΝΔ έχει γίνει. Αρκετά έχουμε αυτομαστιγωθεί» τόνισε (ρ/σ βήμα 99,5) και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ θα κριθεί πλέον από τον νέο της λόγο».

Αρνητικός στη λογική ορισμένων εντός της Ν.Δ. να αφορίζουν το έργο των κυβερνήσεων Καραμανλή, εμφανίζεται ο τομεάρχης Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης, που τόνισε (σταθμός ΤRT) με έμφαση:

«Δε θα συμφωνήσω με τέτοιες λογικές όπως δε συμφωνώ και σήμερα για όλα τα κακά φταίει η 5ετία της ΝΔ. Φταίνε όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το αυτομαστίγωμα δεν βοηθάει πουθενά και σημείωσε ότι «κάποιοι, δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την προσπάθεια μερικών ολίγων από εμάς να επανακτήσουμε την αξιοπιστία -τόσο του κόμματος, όσο και του πολιτικού προσωπικού εν γένει- διατηρώντας στην επικαιρότητα ενδονεοδημοκρατικές συζητήσεις που δε βοηθούν και καταφέρνουν μόνο τη συνεχόμενη απαξίωση της Ν.Δ.».

ΔΗΣΥ και ΛΑΟΣ
υπέρ Καραμανλή

Να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση στο εσωτερικό της Ν.Δ. επιχείρησαν το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, υπερασπιζόμενοι τον κ. Καραμανλή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Γ. Κοντογιάννης κατηγόρησε τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά ότι επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του τέως πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, ενώ υποστήριξε ότι η ΝΔ «επιχειρεί να απαξιώσει το έργο του Κώστα Καραμανλή, και να προσβάλλει την ιστορία και τους οπαδούς της παράταξης».

«Οι ‘Γεωργαλάδες’ και οι ‘Σταματόπουλοι’ του κ. Σαμαρά επιχειρούν να μηδενίσουν το έργο του Κώστα Καραμανλή, εξαπατούν και προσβάλουν τους αγωνιστές της παράταξης και ανερυθρίαστα συνεχίζουν το αριβίστικο έργο τους» τόνισε ο κ. Κοντογιάννης και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Οικονόμου μίλησε για προσπάθεια του κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Από πολέμιος του κ. Καραμανλή, ο κ. Καρατζαφέρης αποφάσισε να τον υπερασπιστεί, λέγοντας ότι η απαξίωση στο πρόσωπο του τέως Πρωθυπουργού και οι περιγραφές ως εγκληματικό λάθος δεν βοηθούν προς καμία κατεύθυνση.

«Είναι λάθος η τακτική του Σαμαρά. Μπορούσε να γίνει αυτοκριτική στα όργανα του κόμματος, να διαπιστώσουν το τι ωφέλησε και το πόσο έβλαψε και να μείνουν εκεί. Το ότι βγαίνει προς τα έξω προσπαθώ να καταλάβω σε τι θα ωφελήσει τον κύριο Σαμαρά» είπε (ράδιο 9) και έριξε το καρφί του: «Όποιος πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής είναι νεκρός πολιτικά και ότι δεν έχει επιρροή στην Κ.Ο. της ΝΔ, δεν έχει ζυγίσει καλά τα πράγματα».

Σύγχυση στην Κ.Ο.

Προβληματισμός επικρατεί στην Κ.Ο. για τη συγκεκριμένη επιλογή της αποκήρυξης της απογραφής και πολλοί βουλευτές αναζητούν γραμμή. Γιατί, όπως λένε ορισμένοι, δεν φθάνει μόνο να αποκηρύσσεις την απογραφή και να τη χαρακτηρίζεις εγκληματικό λάθος, αλλά οφείλεις να εξοπλίσεις τους βουλευτές και τα στελέχη με επιχειρήματα γιατί ήταν καταστροφική.

Ενδεικτικά στοιχεία της σύγχυσης, είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των βουλευτών, όπως: Η τομεάρχης Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε (ρ/σ flash) ότι η απογραφή ελήφθη με βάσει τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Ο βουλευτής Σερρών είπε ότι η απογραφή ήταν σωστή απόφαση, ενώ ο τομεάρχης Δικαιοσύνης κ. Κ. Τζαβάρας, μίλησε (ρ/σ NET) για ατυχής απόπειρα και δεν ωφέλησε τη χώρα. Αντίθετα, ο κ. Γ. Βαγιωνάς (ρ/σ flash) εκφράστηκε θετικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk