Στην Αφρική γεννήθηκε (και) η γλώσσα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» έρχεται να ανατρέψει τη θεωρία για την προέλευση των γλωσσών του πλανήτη αναφέροντας ότι η αφρικανική ήπειρος, εκτός από γενέτειρα του ανθρώπου, είναι και ο τόπος δημιουργίας της πρώτης γλώσσας από την οποία προέρχονται όλες οι υπόλοιπες. Στην επιστημονική κοινότητα είναι ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι οι γλώσσες εμφανίστηκαν ανεξάρτητα, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη όμως η πρώτη γλώσσα αναπτύχθηκε πριν από περίπου 150.000 έτη στην υποσαχάρια Αφρική και αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» του ανθρώπου στη μετανάστευση από την αφρικανική ήπειρο και στον αποικισμό ολόκληρου του πλανήτη. Την έρευνα πραγματοποίησε ο βιολόγος Κουέντιν Ατκινσον από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία ο οποίος ανέπτυξε ένα ειδικό λογισμικό με το οποίο ανέλυσε 504 γλώσσες.

Χάπι ελιάς για την υπέρταση

Ενα ελπιδοφόρο «όπλο» κατά των καρδιοπαθειών πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες με την πολύτιμη βοήθεια της ταπεινής ελιάς. Οπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Ρhytomedicine», ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ινδονησίας, στην Τζακάρτα, δημιούργησαν ένα χάπι από εκχύλισμα φύλλων ελιάς και στη συνέχεια εξέτασαν τις ευεργετικές του ιδιότητες σε 180 υπερτασικούς ασθενείς, που μοίρασαν σε δύο ομάδες- η μία έλαβε το χάπι ελιάς και η δεύτερη το συνταγογραφούμενο φάρμακο καπτοπρίλη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα άτομα που λάμβαναν το χάπι ελιάς παρατηρήθηκε μια μέση μείωση της συστολικής (μεγάλης) πίεσης κατά 11,5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Ηg). Αντίστοιχα, σε όσους λάμβαναν καπτοπρίλη σημειώθηκε μέση μείωση της τάξεως των 13,7 χιλιοστών. Και στην περίπτωση της διαστολικής (μικρής) πίεσης όμως τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα μέλη της ομάδας της καπτοπρίλης σημείωσαν μέση πτώση 6,4 χιλιοστών, τη στιγμή που στα μέλη της ομάδας της ελιάς η μικρή πίεση έκανε «βουτιά» κατά 4,8 χιλιοστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς το «φυτικό» χάπι εμφανίζει παρόμοια θετικά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με τη φαρμακευτική ουσία, χωρίς μάλιστα να συνδέεται με τις παρενέργειες της καπτοπρίλης, όπως έντονη ζάλη, βήχας κ.ά.

Υπόγειο τηλεσκόπιο θα δει την αρχή του Κόσμου

Ενα τηλεσκόπιο που θα εγκατασταθεί κάτω από την επιφάνεια του εδάφους θα προσπαθήσει να δει την αρχή της γέννησης του Σύμπαντος αλλά και να αποκαλύψει νέα στοιχεία για κοσμικά αντικείμενα και φαινόμενα για τα οποία έχουμε λίγες γνώσεις, όπως για παράδειγμα οι μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το τηλεσκόπιο είναι μάλιστα πιθανό να μας δώσει στοιχεία για το τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Εκρηξη από την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει τα βαρυτικά κύματα, ένα κοσμικό φαινόμενο που αναφέρει στις θεωρίες του ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να ονομαστεί «Τηλεσκόπιο Αϊνστάιν». Θα είναι ένα όργανο σχεδιασμένο στην ίδια λογική με εκείνη του επιταχυντή στο CΕRΝ. Η όλη εγκατάσταση θα βρίσκεται στο εσωτερικό ενός δικτύου από τούνελ συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και σε βάθος 800 μέτρων. Αυτό θα γίνει ώστε να εμποδίζεται κάθε πιθανή παρεμβολή από δονήσεις που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος. Το κόστος του τηλεσκοπίου υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Ηλεκτρικά πεδία εναντίον του καρκίνου

Η αμερικανική FDΑ (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε το πράσινο φως στην πρώτη συσκευή που χτυπά τον καρκίνο με ηλεκτρικά πεδία. Η νέα τεχνολογία εγκρίθηκε για χρήση κατά του γλοιoβλαστώματος του εγκεφάλου, πρόκειται όμως να δοκιμαστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Εδώ και δεκαετίες οι ογκολόγοι χρησιμοποιούν τρία βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου: τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις. «Τώρα πλέον έχουμε την έγκριση της FDΑ για μια εντελώς νέα αντικαρκινική θεραπεία» δήλωσε ο δρ Χερμπ Ενγκελχαρτ, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, ο οποίος συμμετείχε αμισθί στις δοκιμές της συσκευής. Η συσκευή ΝovoΤΤF της Νovocure έλαβε έγκριση για χρήση σε ασθενείς με επιθετικούς όγκους του εγκεφάλου που επανεμφανίστηκαν μετά τη χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ο «χάρτης» του Σύμπαντος online

Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι είναι πλέον στη διάθεση όλων τα δεδομένα και οι εικόνες που έχει καταγράψει το διαστημικό τηλεσκόπιο WΙSΕ. Το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2009 και έχει τραβήξει περί τα 3 εκατομμύρια εικόνες στις οποίες καταγράφονται εκατομμύρια γαλαξίες, άστρα και αστεροειδείς, ακόμη και στα πιο σκοτεινά και απομακρυσμένα σημεία του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο στην ουσία χαρτογραφεί το Διάστημα. Η δουλειά που κάνει το WΙSΕ είναι εξαιρετικά σημαντική αφού η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών, των γαλαξιών, των άστρων και των αντικειμένων που ανακαλύπτει είναι άγνωστα ως σήμερα. Ετσι η καταγραφή και η μελέτη τους ενισχύουν σημαντικά την προσπάθεια «χαρτογράφησης» του Σύμπαντος. Το υλικό δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο https://wise2.ipac.caltech.edu/docs/release/prelim/index.html

Το μικρότερο τρανζίστορ

Ενα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη των προς το παρόν «άπιαστων» κβαντικών υπολογιστών θεωρείται ότι μας φέρνει ένα τρανζίστορ που κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ παρουσίασαν τη μικρότερη συσκευή του είδους που έχει αναπτυχθεί ως σήμερα, η οποία τροφοδοτείται από ένα ηλεκτρόνιο. Οπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Νature Νanotechnology» το κεντρικό στοιχείο του τρανζίστορ είναι μια «νησίδα» διαμέτρου μόλις 1,5 νανομέτρων η οποία λειτουργεί με την πρόσθεση ενός μόνο ή δύο ηλεκτρονίων. Τα μοναδικά αυτά χαρακτηριστικά το καθιστούν κατάλληλο για μια σειρά από εφαρμογές, από την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών με πανίσχυρη μνήμη ως την ανάπτυξη κβαντικών επεξεργαστών. Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «τεχνητό άτομο» για τη δημιουργία μιας νέας τάξης τεχνητών ηλεκτρονικών υλικών- όπως για παράδειγμα ενός νέου τύπου «εξωτικών» υπεραγωγών με ιδιότητες που δεν συναντάμε στα φυσικά υλικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ