Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Μ. Τρεμόπουλος συμφώνησαν και κατέθεσαν ερώτηση, με αφορμή την ένταξη της δημόσιας έκτασης στο Ελληνικό στον κατάλογο «των προς «αξιοποίηση» οικοπέδων που ορίζεται στο Μνημόνιο». Ο χώρος αυτός αποτελεί «τη μεγαλύτερη εναπομένουσα μεμονωμένη δημόσια έκταση στον αστικό ιστό της Αθήνας, για δυνητική συμβολή στην κάλυψη του ελλείμματος πρασίνου» στην Αθήνα επισημαίνουν στο κείμενό τους.
Ζητούν από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για το αν θεωρεί αποδεκτό να επιδιώκεται η μείωση του δημόσιου χρέους με δράσεις που οδηγούν «σε μη αντιστρέψιμη επιδείνωση του αστικού περιβάλλοντος». Οι Έλληνες ευρωβουλευτές θυμίζουν ότι ότι η Αθήνα υστερεί σημαντικά στους αστικούς περιβαλλοντικούς δείκτες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει μόλις 2.55 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν «το Πράσινο Βιβλίο της ΕΕ για το αστικό περιβάλλον ορίζει ως ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο χώρων πρασίνου τα 10 τμ ανά κάτοικο». Επιπλέον, όπως δηλώνουν, αυτό το έλλειμμα οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης «με αναπόφευκτες συνέπειες και για τη δημόσια υγεία».
Στην ερώτησή τους προς την Κομισιόν καταγγέλλουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκποίηση τμήματος του πρώην αεροδρομίου για οικιστική ανάπτυξη, «όπως επιβάλει το Μνημόνιο των δανειστών μας» έχει ως άμεσο κίνδυνο «να είναι αδύνατον για την Αθήνα να φθάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρασίνου ακόμη και μακροπρόθεσμα». Επίσης, επαναφέρουν το ζήτημα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με παλιότερη απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του κ. Δ. Παπαδημούλη (2007), αποτελεί έργο επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.
Η πρωτοβουλία για κοινή παρέμβαση στο θέμα του Ελληνικού ήταν των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι προβάλλουν την ανάγκη να διευρυνθεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον κ. Μ. Τρεμόπουλο, τα επείγοντα ζητήματα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, «ξεπερνούν τα κομματικά σύνορα».