Πρόταση για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών με στόχο τη «μεγαλύτερη προσέγγιση των ευρωπαίων εκλογέων στις κοινές αξίες της ΕΕ» προωθεί ομάδα ευρωβουλευτών με επικεφαλής τον βρετανό Εργατικό Αντριου Νταφ. Αν η πρόταση τελικώς εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – η σχετική συζήτηση θα γίνει στα μέσα Ιουνίου – η «πρόταση Νταφ» θα πρέπει να τεθεί υπ’ οψιν των εθνικών κοινόβούλιων οπού πιστεύεται δεν θα υπάρξουν αντιρήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση, στις ευρωεκλογές θα υπάρχουν δυο ψηφοδέλτια – το ένα με τα ονόματα που προτείνει κάθε κόμμα και ένα δεύτερο με 25 ονόματα, κοινό για όλα τα κόμματα και όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτά τα ονόματα θα επιλεγούν «μεταξύ προσωπικοτήτων της Ευρώπης οι οποίες προωθούν τα κοινωνικά ιδεώδη και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού», εξήγησε εκπρόσωπος της ομάδας στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν, φυσικά, αντιδράσεις. Οι ευρωσκεπτικιστές πιστεύουν ότι το δεύτερο ψηφοδέλτιο υπονομεύει τον «εθνικό τόνο» που, κατά τη γνώμη τους, πρέπει να υπάρχει στις ευρωεκλογές. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Κάμερον θα καταψηφίσει μια τέτοια πρόταση», δήλωσε ο συντηρητικός βρετανός ευρωβουλευτής Ασλεϊ Φοξ. Υπάρχουν όμως και θετικές αντιδράσεις. Στην Αυστρία, η συντηρητική «Die Presse» υποστήριξε την «πρόταση Νταφ» τονίζοντας ότι βρίσκεται «στο πνεύμα της Συνθήκης της Λισσαβονας και αποτελεί ένα βήμα προς την υπερεθνικη δημοκρατία». Στην Γαλλία το Ιδρυμα Ζακ Ντελόρ «χαιρέτισε» την πρωτοβουλία ως μια κίνηση ο οποία «θα δημιουργήσει την ευρωπαικη διάσταση στον προεκλογικό αγώνα των ευρωεκλογών η οποία δεν υπάρχει σήμερα».