«Μέλημά μας είναι η σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Κάθε άλλη επιλογή θα ήταν επιβλαβής για όλες τις χώρες συμπεριλαμβανομένων όσων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην τρέχουσα συγκυρία».

Με αυτές τις εκφράσεις προσπάθησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ – Τρισέ να δικαιολογήσει την (ετεροβαρή κατά πολλούς) απόφαση της Φρανκφούρτης να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ, αποστέλλοντας επιστολές σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Οι δύο επιστολές απευθύνονται στην ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, και τον πορτογάλο ευρωβουλευτή Νούνιο Τεϊσέιρα.

Ο γάλλος τραπεζίτης «απολογείται» για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ η οποία θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης αλλά επωφελής για τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Γερμανία.

Τα κείμενα είναι διαφορετικά αλλά το νόημα κοινό: πάγιος στόχος της ΕΚΤ είναι η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνουν όλες τις χώρες που μετέχουν στο ευρώ. Βέβαια ο Τρισέ αποφεύγει εντέχνως να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στην προσήλωση της ΕΚΤ στο «σκληρό ευρώ» το οποίο ωφελεί κυρίως τις εξαγωγικές οικονομίες και πλήττει ανισομερώς εκείνες που εκ των πραγμάτων διατηρούν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.
Και όπως εύστοχα σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ξοδέψει ακόμα πολύ μελάνι για να εξηγήσει τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ τους προσεχείς μήνες.