Παρά τις διαπιστώσεις ότι η κατάσταση από στρατιωτικής πλευράς στην Λιβύη είναι στάσιμη, η Βρετανία και η Γαλλία απορρίπτουν την προοπτική αποστολής χερσαίων στρατευμάτων, επιλέγοντας την αποστολή συμβούλων, όπως προτίθεται να πράξει το Λονδίνο.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, «από πλευράς μου παραμένω εντελώς αντίθετος σε μια ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων».

Η θέση του υπουργού απαντούσε σε αίτημα Γάλλου κοινοβουλευτικού αξιωματούχου για την αποστολή στη Λιβύη 200 ως 300 μελών των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας για να βοηθήσουν τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν καλύτερα τα συμμαχικά αεροσκάφη στους στόχους του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Η κατάσταση επί του εδάφους είναι «δύσκολη και μπλεγμένη» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Δύση υποτίμησε τις δυνατότητες του Μουαμάρ Καντάφι να προσαρμόσει την τακτική του στις επιθετικές ενέργειες από το ΝΑΤΟ.

Πάντως ο κ.Ζιπέ εξέφρασε την οργή του για το ανθρωπιστικό δράμα των κατοίκων της Μιζουράτα οι οποίοι εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά των κυβερνητικών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Υπολογίζεται ότι σε περίοδο έξι εβδομάδων, 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη πόλη και 3.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Για την ώρα, η Γαλλία διά του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν δηλώνει ότι θα εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές της στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων. Παράλληλα και αυτός απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο θα στείλει ομάδα στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη, προκειμένου να βοηθήσει στην οργάνωση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών.

Οι αξιωματικοί θα συνεργαστούν με τους Βρετανούς διπλωμάτες που βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και συνεργάζονται με ηγέτες των ανταρτών.

Επανέλαβε, πάντως, ότι οι σύμβουλοι αυτοί δεν θα παρέχουν όπλα στους αντάρτες, ούτε θα τους βοηθούν στις επιθέσεις τους κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Το τέλμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων είχε περιγράψει από την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο.

Η αμερικανική συμμετοχή περιορίστηκε στις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων με ρίψεις πυραύλων από αεροσκάφη και πλοία του Έκτου Στόλου. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να παρέχουν υποστήριξη στο τομέα της επιμελητείας και των πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση είχαν τονίσει ότι δεν θα αποσταλούν χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη.