«Αδικες και ισοπεδωτικές»
θεωρεί ο επικεφαλκής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς τις προβλέψεις ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν θα τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους και ότι θα εξαναγκαστούν σε αναδιάρθρωση.

«Οι χώρες-μέλη που λαμβάνουν βοήθεια έχουν αναλάβει συνταγματικές δεσμεύσεις προκειμένου να εφαρμόσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Το να αρνείται κανείς σ’ αυτές τις δημοκρατίες ότι έχουν τη βούληση να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους συνιστά μιαν άδικη και ισοπεδωτική προκατάληψη», δήλωσε συγκεκριμένα ο λουξεμβούργιος ευρωτραπεζίτης σε συνέντεξή του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Αναφερόμενος στην Ισπανία ο Μερς είπε ότι είναι «διαφορετική περίπτωση» από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς το δημοσιονομικό της έλλειμμα είναι χαμηλό.

Ερωτηθείς τέλος από τη γερμανική εφημερίδα αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ, ο Μερς απάντησε ότι «αποστολή της Ευρωτράπεζας είναι να διατηρεί την σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμη βάση και στην αποστολή της αυτή δεν υπάρχουν «εάν» και «αλλά»».