Φινλανδία: Θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών

Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» σε κρίσιμο ρόλο στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και πιθανότητα και σε συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» σε κρίσιμο ρόλο στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και πιθανότητα και σε συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Αυτό είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη ανατροπή στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη αλλαγή. Αυτό αλλάζει πλέον το περιεχόμενο της Φινλανδικής πολιτικής», δήλωσε ο Γιαν Σούντμπεργκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Το Φινλανδικό κοινοβούλιο σε αντίθεση με άλλα της ευρωζώνης, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της Ε.Ε. για διάθεση οικονομικού πακέτου διάσωσης από το χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας από τις οικονομίες των άλλων χωρών, για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.

Η εκτόξευση της δύναμης των λαϊκιστών «Αληθινών Φινλανδών» υποδεικνύει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της Ε.Ε., να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος μερικών αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.

Πάνω στο θέμα αυτό ο χαρισματικός ηγέτης των «Αληθινών Φινλανδών», Τίμο Σόινι έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας.

«Το πακέτο βοηθείας που υπάρχει, δε νομίζω ότι θα παραμείνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόινι σε συνέντευξή του στη φινλανδική τηλεόραση.

Σύνθεση Κοινοβουλίου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή, το εθνικιστικό κόμμα θα έχει 39 έδρες στη νέα Βουλή, θα αυξήσει δηλαδή τη δύναμή του κατά 34 έδρες. Πέντε έδρες περισσότερες (44) καταλαμβάνει το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας και 42 οι Σοσιαλδημοκράτες. Κατά παράδοση, η κυβέρνηση στη Φινλανδία σχηματίζεται από δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα: το Κεντρώο, τους συντηρητικούς και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας, Γίρκι Κατάινεν, 39 ετών, είδε το κόμμα του να χάνει σημαντικό μέρος της δύναμής του όμως ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή θα του ανατεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος είπε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» με τα αποτελέσματα αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αναδεικνύεται πρώτο σε έδρες.

Τα αποτελέσματα ήταν πάντως απογοητευτικά για το Κεντρώο Κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, 42 ετών, που έχασε 16 έδρες και θα περιοριστεί στην τέταρτη θέση στο κοινοβούλιο, με 35 έδρες. Η Κιβινιέμι είπε ότι το κόμμα προφανώς υπέστη φθορά από τα οκτώ χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Η ίδια ανέλαβε το κόμμα και την πρωθυπουργία τον περασμένο Ιούνιο και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση της ως αρχηγός του κόμματος.

Το αποτέλεσμα ήταν μια «σαφής διαμαρτυρία κατά των παλαιότερων κομμάτων», υποστήριξε ο Γκόραν Ντιούπσουντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αμπο Ακάντειμι της Βάασα.

Από τα δύο άλλα κόμματα που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, οι Πράσινοι χάνουν πέντε έδρες και πέφτουν στις δέκα ενώ το Λαϊκό Σουηδικό Κόμμα διατηρεί τις εννέα έδρες του. Η Αριστερή Συμμαχία θα έχει 14 έδρες ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες έξι.

Η Γιούτα Ουρπιλάινεν, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Αληθινοί Φινλανδοί θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

Ο Σόινι είναι πρώην μέλος της νεολαίας του Αγροτικού Κόμματος της Φινλανδίας.

Μετά τη διάλυσή του, το 1995, ο Σόινι υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Αληθινών Φινλανδών και ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 1997.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk