Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προτείνουν, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι προτάσεις παραδόθηκαν τη Δευτέρα (18 Απριλίου) στον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του Τομέα Υγείας, βουλευτή του ΠαΣοΚ, καθηγητή κ. Η. Μόσιαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται στην καταγραφή των δράσεων που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο του 2011. Περιλαμβάνει μια πρώτη αποτίμηση των παραπάνω δράσεων και προχωρά στη διατύπωση αρχικών σκέψεων σε επιμέρους τομείς του συστήματος υγείας της Ελλάδας.

Η εκτενέστερη ανάλυση και οριστικοποίηση αυτών των σκέψεων αναμένεται στην τελική έκθεση, τον Ιούνιο του 2011, όπου και θα διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας.

Ορισμένες από τις προτάσεις της Επιτροπής, σε ό,τι αφορά τον τομέα του φαρμάκου, έχουν ως εξής:

– Εφαρμογή της Θετικής Λίστας φαρμάκων.

– Να υπάρξει η δυνατότητα περαιτέρω εκπτώσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, έτσι ώστε τα φάρμακα των οποίων οι τιμές υπερβαίνουν τις τιμές που καθορίζει η Θετική Λίστα να μην εκπίπτουν αυτής.

– Παρακολούθηση της εφαρμογής της διάταξης για την είσπραξη των επιστροφών (rebate) από τα φαρμακεία.

– Επαναπροσδιορισμός του ρόλου των φαρμακοποιών, των φαρμακείων και των μεθόδων αποζημίωσης, που δεν θα συνδέουν την τιμή του φαρμάκου με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ή που θα θεσπίζουν ποσοστό κέρδους το οποίο θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της τιμής του φαρμάκου.

Εξοικονόμηση δισ. από τα φάρμακα

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, η μείωση που επετεύχθη ήταν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, μέσα από μείωση περίπου 16% μεσοσταθμικά στις τιμές και μείωση περίπου 5% στον όγκο κατανάλωσης.

Κατά την υλοποίηση του τρίτου αναθεωρημένου Μνημονίου όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα – σημειώνεται στην έκθεση – η κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα προς εξοικονόμηση τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2011.

Αυτό θα φέρει τον μέσο όρο των δημοσίων δαπανών για φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (στο ύψος του μέσου όρου της ΕΕ) μέχρι το τέλος του 2012.

Ειδικότερα, η εξοικονόμηση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2011 υπολογίζεται ότι θα γίνει κατά 500 εκατομμύρια ευρώ από την επίπτωση της μείωσης των τιμών με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων που βασίζεται στις τιμές 22 χωρών της ΕΕ και κατά 500 εκατομμύρια ευρώ από συνδυασμό πολιτικών όπως:

– Τη μείωση του ΦΠΑ των φαρμάκων από 11% σε 6,5%.

– Την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων που αναμένεται να εξοικονομήσει 80 – 90 εκατομμύρια ευρώ (η εκτίμηση του ΕΟΦ ανέρχεται σε 140 εκατ.).

– Τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών (μέση σταθμική μείωση κατά 4,5%).

– Τη μείωση του ποσοστού κέρδους των εμπόρων φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης από 7,8% σε 5,4%.

– Το rebate των φαρμακευτικών εταιρειών (4% των πωλήσεων με βάση τη χονδρική τιμή).

– Την περαιτέρω μείωση των τιμών με την εφαρμογή της θετικής λίστας φαρμάκων.

– Τη μείωση της νοσοκομειακής τιμής (κατά 2,4%) λόγω μείωσης του ποσοστού κέρδους των εμπόρων φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης. Αυτό συμβαίνει γιατί η νοσοκομειακή τιμή είναι κατά 13% μικρότερη της χονδρικής τιμής. Το μέτρο όμως αυτό πρέπει να θεσπισθεί με αγορανομική διάταξη.

– Την κατάργηση του ανώτατου και κατώτατου ποσοστού μεταβολής της τιμής των φαρμάκων που είχε εισαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2009.

– Την επέκταση και την ουσιαστική λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία.

– Την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Για αρκετά από αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τον βαθμό που θα συμβάλουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Επιπροσθέτως, ορισμένα από τα μέτρα ίσως χρειάζονται περαιτέρω αποσαφήνιση.

Δείτε το σύνολο της έκθεσης