ΝΔ: «Το μνημόνιο δεν είναι ταμπού»

Επίθεση στην κυβέρνηση για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής εξεπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης ενώ κ. ο τομεάρχης Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο εκπρόσωπος παρουσίασε κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου της κυβέρνησης του Δουβλίνου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Φαίνεται ότι το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού», τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος επεσήμανε πως στην πρώτη αποστολή της τρόικας στην Ιρλανδία , προχώρησε ουσιαστικά σε αλλαγή των όρων το Μνημονίου. Την ίδια ώρα, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μεροκάματου και σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους, κατά μεγάλο, μάλιστα, ποσοστό.

«Αυτό αποδεικνύει πως υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν εκτός μνημονίου, αρκεί κάποιος να τις διαπραγματευτεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως τέτοιες προτάσεις έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση τις απορρίπτει, επειδή είναι εκτός μνημονίου.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας προχώρησε σε μια συνολική επισκόπηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας μια πρόγευση του «Ζαππείου 2».

Είμαστε χειρότερα από το 2009

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τον Οκτώβριο του 2009. Το έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο, η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, το χρέος αυξάνεται και διατηρεί τη δυναμική του, ο πληθωρισμός καλπάζει, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται, η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται, οι σπατάλες συνεχίζονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και τα μέτρα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παρουσίασε σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία, όπως τόνισε, φαίνεται πως η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Για την αναδιάρθρωση

«Οι συζητήσεις αυτές δεν βοηθούν», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, για τα οποία είπε ότι ξεκινούν μέσα από την κυβέρνηση . «Εκτός του κ. Σημίτη, τα ίδια έχει πει ο κ. Πάγκαλος και άλλοι», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, τονίζοντας πως τα σενάρια καταστροφολογίας κάνουν κακό.

Επεσήμανε πάντως πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση του επιτοκίου ή και τα δύο δεν είναι κακό σενάριο.


Για τις διαδικασίες στη Βουλή

«Το σύμφωνο για το ευρώ υπεγράφη από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διακυβερνητική απόφαση και δεν πηγαίνει στα εθνικά Κοινοβούλια», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης. «είναι ένας μπούσουλας που προβλέπει γενικά θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της δια βίου μάθησης. Έρχεται για συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν περνά για ψήφιση ή για κύρωση στο εθνικό Κοινοβούλιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος και επεσήμανε πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που μπαίνει σε διαδικασία από το 2013 θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια μέχρι το 2012.

Για πρόταση μομφής

Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «παραπλανά τον ελληνικό λαό», παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη με ψέματα». Ο εκπρόσωπος τύπου επανέλαβε πως η πρόταση μομφής «είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της ΝΔ», το οποίο και θα χρησιμοποιήσει όταν και αν το κρίνει απαραίτητο, ενώ για το θέμα των πρόωρων εκλογών παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.


Για υποψηφιότητες

Υπάρχει μια απολύτως δημοκρατική διαδικασία η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Μιχελάκης σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου με ονόματα υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε παράλληλα και την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά σε ικανά στελέχη από την κοινωνία για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk