Στον αυτόματο πιλότο φαίνεται ότι έχουν τεθεί πλέον οι διαπραγματεύσεις δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επισήμως, οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο που θα λάβει η Πορτογαλία και αναμένεται ότι θα φτάσει τα 80 δισ. ευρώ, ξεκίνησαν σήμερα και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πορτογαλικού τύπου, η τρόικα των δανειστών της Λισαβόνας ζητά από τη μεταβατική κυβέρνηση Σόκρατες μέτρα πανομοιότυπα με αυτά που έχει λάβει η Ελλάδα. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνει το πορτογαλικό μνημόνιο θα προβλέπεται η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με τη μορφή επιδόματος αδείας. Το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο αποκλειστικά στο δημόσιο τομέα δεν έχει διευκρινιστεί. Επίσης εξετάζεται να αυξηθεί εκ νέου ο ΦΠΑ σε ορισμένα είδη ευρείας κατανάλωσης όπως τα είδη καπνού, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα καύσιμα. Το κεφάλαιο της περικοπής δαπανών θα περιλαμβάνει (νέα) μείωση επιδομάτων και δαπανών για την υγεία. Επίσης κατάργηση «μη παραγωγικών» δημοσίων φορέων και δραστική περιστολή κονδυλίων για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το τέλος της τιμαριθμικής αύξησης των μισθών αποτελεί ένα ακόμα μέτρο που θα εφαρμοστεί κατ’εντολή των δανειστών και εξ’ονόματος της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» της Πορτογαλίας.

Το πακέτο των αποκαλούμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» θα προβλέπει αναδιοργάνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτή θα περιλαμβάνει πιθανότατα νέα ένεση ρευστότητας από το δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και συνένωση τραπεζών μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ασφαλώς δεν θα λείπουν οι ιδιωτικοποιήσεις από τη «συνταγή σωτηρίας». Άλλωστε η δέσμη μέτρων του Ζοζέ Σόκρατες που απορρίφθηκε προσφάτως από το Κοινοβούλιο θα επανέλθει στο προσκήνιο. Σε αυτή συμπεριλαμβανόταν και ο στόχος για είσπραξη 6,5 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίων στην πετρελαϊκή εταιρεία Galp, τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού EDP και την αεροπορική εταιρεία TAP.

Οι ομοιότητες με τα μέτρα της Ελλάδας κάθε άλλο παρά συμπτωματικές είναι. Και βεβαίως δεν οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην πορτογαλική τρόικα είναι ο Πόουλ Τόμσεν.